Ústavní soud odmítl stížnost GHMP ve sporu s kurátorem Srpem

2. 2. 2019ČTK Infoservis

Ústavní soud odmítl stížnost Galerie hlavního města Prahy ve sporu s historikem umění a kurátorem Karlem Srpem. Justice pravomocně rozhodla, že vedení galerie před šesti lety postupovalo protiprávně, když dalo Srpovi výpověď. O definitivním konci pracovněprávního sporu dnes ČTK informoval advokát Jan Kozubek, výsledek je patrný také z justičních databází. Plné odůvodnění zatím Ústavní soud nepublikoval.

Advokát připomněl, že poměrně komplikovaný spor řešily Obvodní soud pro Prahu 1, dvakrát Městský soud v Praze, dvakrát Nejvyšší soud a dvakrát Ústavní soud. Před ukončením pracovního poměru pracoval Karel Srp v Galerii hlavního města Prahy přes 25 let. Jednu dobu dokonce galerii vedl, doplnil Kozubek.

Srp působil jako ředitel galerie v letech 2005 až 2007. Poté ho odvolala městská rada kvůli údajným nedostatkům ve veřejných zakázkách. Srp tehdy důvody svého odvolání neuznal, zastala se jej i řada odborníků. V galerii pak působil jako kurátor.

Z místa hlavního kurátora odvolala Srpa na přelomu let 2012 a 2013 ředitelka galerie Magdalena Juříková, a to z organizačních důvodů. Kritizovala tehdy například Srpovu práci na digitalizaci sbírek i předložený výstavní plán na rok 2013, který údajně nebylo možné akceptovat programově ani ekonomicky.

Justice podle dostupného rozhodnutí Nejvyššího soudu opřela verdikt ve prospěch Srpa o starší právní názor týkající se hodnocení nadbytečnosti zaměstnance.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK