TZ: Nové habitaty – nové ornamenty

Nové habitaty – nové ornamenty / kurátoři: Imrich Vaško, Shota Tsikoliya / Winternitzova vila / Praha / 6. 2. – 10. 3. 2019

Nejnovější projekt studentů Ateliéru architektury III Nové habitaty – nové ornamenty se představí na stejnojmenné výstavě ve Winternitzově vile.

Nové habitaty – nové ornamenty se pozastavují nad novými formami bydlení pro město Tallinn vytvářenými prostřednictvím výpočetního navrhování a propracováním nové ornamentální estetiky. „Studenti ve svých návrzích spekulují o typologiích, formách, konstrukcích, materiálech, ale hlavně o nové kráse, která se může projevit ve zcela nečekané formě. V práci navazují na rešerši významných stavebních typologii dvacátého století reprezentovaných Le Corbusierovým Maison Domino, Habitat 67 od architekta Moshe Safdie a Mobius House od UNstudio. Navazováním, překročením nebo odmítnutím těchto vzorů hledají zcela nové ornamenty a nové habitaty“, přibližují projekt kurátoři Imrich Vaško a Shota Tsikoliya.

Výstava Nové habitaty – nové ornamenty je pokračováním úspěšné spolupráce mezi Vysokou školou uměleckoprůmyslovou v Praze a Winternitzovou vilou. Spolupráce začala v roce 2018 výstavou Architektura na UMPRUM 2018 – výběr z klauzurních prací studentů ateliérů architektury. V současné době také probíhají rešerše, na základě kterých by měla vyjít publikace o Winternitzově vile. Nyní dostal prostor nejnovější projekt Ateliéru architektury III vedeného prof. Imrichem Vaškem a Shotou Tsikoliyou.

„K výběru této výstavy dopomohla i blízkost témat, nově pojímaného ornamentu studentů experimentální architektury a vnímání ornamentální estetiky spoluautora Winternitzovy vily Adolfa Loose. Jeho názory byly shrnuty v jeho známé knize s příznačným názvem Ornament a zločin“, říká, proč se právě rozhodli zařadit tuto výstavu, ředitel galerie a spolumajitel vily David Cysař.

Výstavu modelů a návrhů studentů Ateliéru Architektury III bude možné vidět v prostorách pokojů v prvním patře Winternitzovy vily až do 10. března.