TZ: Centrum DOX vykročilo do nové dekády

Centrum DOX vykročilo do nové dekády / Centrum současného umění DOX / Praha / 17. 1. 2019

Centrum současného umění DOX na podzim oslavilo 10. narozeniny. U příležitosti vstupu do druhého desetiletí své existence pořádá v sobotu 26. ledna den otevřených dveří s celodenním programem. Návštěvníky čekají komentované prohlídky aktuálních výstav i nově otevřeného multifunkčního sálu DOX+. Připravené jsou také workshopy, interaktivní programy, dílny pro rodiče s dětmi či neformální večer se zakladatelem DOXu Leošem Válkou a jeho hosty.

Jak dlouho bude na střeše DOXu kotvit vzducholoď? Proč vypadá fasáda nového multifunkčního sálu DOX+ jako pohovka Chesterfield? Kde se v DOXu vzali astronauti z NASA? Je k dešifrování jazyka současného umění potřeba slovník? A jak se dá přežít deset let v čele největší soukromé umělecké instituce v Česku? Na podobné otázky možná zazní odpovědi během neformálního večerního programu s názvem ParaDOXní kabaret, kterým celodenní sobotní program vyvrcholí. Zakladatele a ředitele DOXu Leoše Válku a jeho hosty v něm bude zpovídat novinář Jindřich Šídlo.

Během odpoledního programu čeká návštěvníky například setkání s frontmanem kapely Tata Bojs a multimediálním umělcem Milanem Caisem. Mohou s ním absolvovat komentovanou prohlídku výstavy TATA 30JS, během které promluví o řadě svých instalací a kontextu, ve kterém vznikaly.

Komentovaná prohlídka výstavy Vítejte v těžkých časech je zase pro ty, koho zajímají problémy dnešního světa a nechtějí k nim zůstat neteční. Největší výstavní sál DOXu se dočasně proměnil v tělocvičnu, kde si každý může potrénovat nejen své tělo, ale i duši.

A koho více zajímá samotná budova DOXu a jeho zákulisí, může se vypravit na komentovanou prohlídku DOX jako ho (ne)znáte. Provedeme vás labyrintem výstavních sálů, chodeb, teras a schodišť a ukážeme vám i ta nejutajenější zákoutí. Nápaditou a originální architekturu nově přistavěného multimediálního sálu DOX+ představí zájemcům jeho architekt Petr Hájek.

Na své si přijdou i zájemci o svět digitálních médií. V rámci výstavy #DATAMAZE budou moci navštívit workshop Datový detox zaměřený na téma naší závislosti na počítačích či záznam divadelního představení #jsi_user studia Ypsilon o člověku neschopném běžného života, kterému internet nahrazuje veškeré sociální kontakty.

O tom, že duchové straší i na internetu a sociálních sítích, se budou moci poučit i rodiče s dětmi, kteří navštíví výtvarnou dílnu Duchové ulice. A pokud je více zajímají příběhy o Gulliverových výpravách za dobrodružstvím, připravili jsme pro ně výtvarnou dílnu Gulliverova cesta do fantazie.

Výstavy budou otevřeny od 10 do 20h a ve Vzducholodi Gulliver si návštěvníci budou moci poslechnout záznamy z palubního deníku. Nebude chybět ani dětský koutek s aktivitami pro nejmenší či tradiční podvečerní posezení u venkovního ohně. Po skončení večerní části programu bude k tanci a poslechu své oblíbené hity pouštět DJ Mardoša.

DOX 10

KDY: 26. 1. 2019

KDE: Centrum DOX, Poupětova 1

PROGRAM

10:00,12:00 – #jsi_user – záznam představení studia Ypsilon v rámci výstavy #DATAMAZE

14:00 – 16:00 Gulliverova cesta do fantazie a Duchové ulice – rodinné výtvarné dílny

16:00 DOX jak ho (ne)znáte – komentovaná prohlídka po méně známých zákoutích DOXu

16:30 Datový detox – workshop zaměřený na téma naší závislosti na počítačích

16:30 Obyčejné hrdinství – interaktivní program k jevu „efekt přihlížejícího“

17:00 Vítejte v těžkých časech – komentovaná prohlídka výstavy

17:00 DOX+ s architektem Petrem Hájkem – prohlídka nového multifunkčního sálu

18:00 Tata Bojs – komentovaná prohlídka výstavy s Milanem Caisem

20:00 ParaDOXní kabaret, aneb vše co jste nechtěli vědět o DOXu a báli jste se zeptat –  10 let DOXu očima Leoše Války a hostů; moderuje Jindřich Šídlo

21:30 DJ Mardoša hraje k tanci a poslechu

Vstup zdarma

To nejdůležitější o DOXu:

Centrum DOX je největší soukromou neziskovou institucí zaměřenou na současné umění v České republice. Vzniklo díky soukromé iniciativě přestavbou bývalé továrny v pražské čtvrti Holešovice. Jeho posláním je vytvářet prostředí pro zkoumání, prezentaci a diskuzi o zásadních společenských tématech, kde vizuální umění, literatura, „živé umění“ a další disciplíny umožňují kritický přístup k realitě dnešního světa.

Během 10 let své existence DOX připravil více než 200 výstavních projektů českých i zahraničních umělců a přes 2 000 programů pro širokou veřejnost a školy. Typickým rukopisem DOXu se staly tematické výstavy, které, spolu s konferencemi, panelovými diskusemi, filmovým projekcemi či interaktivními workshopy otevírají diskuzi o aktuálních společenských otázkách. Důležitou součástí dramaturgie DOXu jsou dlouhodobě také vzdělávací programy pro studenty základních a středních škol, které kladou důraz především na rozvíjení schopnosti kritického myšlení.

Poté co původní holešovickou továrnu objevil na počátku nového tisíciletí podnikatel Leoš Válka, který se vrátil po 15 letech z emigrace v Austrálii, ustoupil od svého původně komerčního záměru a spolu se svým tehdejším partnerem Robertem Aafjesem  investoval do proměny budovy na Centrum současného umění. Projekt architekta Ivana Kroupy byl v roce 2009 nominován na prestižní architektonickou cenu Mies van der Rohe a v roce 2010 jej prestižní publikace Phaidon Atlas of World Architecture zařadila na seznam nejzajímavějších staveb desetiletí.

DOX se v posledních letech rozšířil o nové prostory, což umožnilo i přesah dramaturgie do dalších uměleckých oblastí a provázání výstavního programu s literaturou a scénickým uměním.

V roce 2016 se na střeše Centra DOX objevila unikátní architektonická intervence – 42 m dlouhá a 10 m široká ocelovo-dřevěná konstrukce inspirovaná elegantními tvary vzducholodí z počátku 20. století. Jejími autory jsou architekt Martin Rajniš a zakladatel a ředitel DOXu Leoš Válka. Vzducholoď Gulliver se stala místem pro setkávání současného umění a literatury.

V roce 2018 se pak DOX rozšířil o technicky špičkově vybavený multifunkční sál DOX+, který vznikl podle návrhu architektonického studia Petr Hájek Architekti. Slouží především scénickým uměním – divadlu, tanci, hudbě, filmu či performance. Také sál DOX+ byl v roce 2018 nominován na evropskou architektonickou cenu Mies van der Rohe.

I v nové dekádě mottem Centra současného umění DOX zůstává:

„V době, kdy stále více lidí myslí nebezpečně stejným způsobem, schopnost umění znejistit třeba jen na chvíli naše obvyklé způsoby vnímání může být jeho největším přínosem.“