Brňané mohou hlasovat o podobě centrální části Zbrojovky

15. 1. 2019ČTK Infoservis

Brňané mohou do konce února hlasovat o budoucí podobě třetí ze šesti částí bývalého areálu Zbrojovky. Jde o centrální část, kde zůstane zachovaná budova bývalé kotelny a komín. Lidé mohou 11 architektonických návrhů najít buď na webu, nebo v Kanceláři architekta města Brna na Zelném trhu. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí majitele areálu CPI Property Group Jakub Velen.

Developer takto zveřejnil již dvě části, v nichž lidé hlasovali. Šlo o část přiléhající k zábrdovickým lázním a naposledy o největší severní část, která bude sloužit administrativě a lehké výrobě. "Největší počet hlasů získal návrh studia EA architekti," uvedl Velen.

K ideovým návrhům zóny jedna a šest se vyjádřilo více než 800 lidí. "Očekáváme, že s představením nových návrhů k centrální části se toto číslo významně navýší. K dispozici totiž máme 11 vizualizací," vysvětlil výkonný ředitel Zdeněk Havelka. Po představení všech zón chtějí reakce a názory lidí investoři zohlednit.

Centrální zóna sousedí se všemi ostatními a architekti měli uvažovat o možnosti zachování a případném budoucím využití objektu bývalé kotelny a komína. Zároveň měli nalézt funkční mix využití složený z rezidentních, administrativních a obchodních prostor, které doplní veřejné a volnočasové plochy.

V současnosti se již pracuje na rekonstrukci objektu bývalé nářaďovny v severovýchodní části, která bude sloužit administrativě. První nájemníci už by se do ní mohli stěhovat koncem letošního roku.

Areál po bývalé Zbrojovce je dvacetihektarový brownfield na území Židenic. Jeho přestavba začala demolicemi v roce 2017 a bude postupovat po částech pravděpodobně více než deset let. Ze 100 objektů zůstanou stát jen čtyři, areál se stane prostupný a přístupný z více stran. Dnes je možné se do něj dostat jen z Lazaretní ulice. Bydlení by zde mělo v budoucnu najít okolo 10.000 lidí.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK