Česká centra v Londýně a New Yorku budou mít nové ředitele

14. 1. 2019ČTK Infoservis

Letos na jaře se změní ředitelé Českých center v Londýně a v New Yorku. Do čela instituce v britské metropoli nastoupí Přemysl Pela, který nyní působí na ústředí Českých center v Praze a v minulosti řídil newyorskou pobočku. Do New Yorku zamíří někdejší zpravodaj českého rozhlasu v USA a nynější mluvčí Sdružení automobilového průmyslu (SAP) Miroslav Konvalina. Česká centra o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Pela vystřídá ve funkci Terezu Porybnou. Činnost Českého centra by chtěl rozšířit o aktivity v oblasti vědy a moderních technologií a chtěl by představovat nové možnosti spolupráce vědeckých, akademických i soukromých subjektů z Česka a Británie. "Nadcházející odchod Spojeného království z Evropské unie, ať již v jakékoliv podobě, bude pro činnost Českého centra novou výzvou a příležitostí k rozvoji nových bilaterálních aktivit," uvedl Pela.

Konvalina povede newyorské centrum po Barbaře Karpetové. Programovou skladbu Českého centra chce stavět na hudbě, divadlu, výtvarném umění a architektuře. "Budeme pomáhat zejména talentovaným mladým umělcům hledat cesty, jak se kreativně zapojovat do festivalů, přehlídek a projektů," uvedl. Zvláštní pozornost chce věnovat českým krajanům ve Spojených státech.

Česká centra zřizuje ministerstvo zahraničí, slouží k propagaci Česka v zahraničí zejména prostřednictvím kultury. Zaměřují se také na oblast vědy, výzkumu a inovací. Česká centra tvoří síť ve 24 městech, ročně uspořádají na 2300 akcí.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK