Plzeňské DEPO2015 otevře interaktivní výstavu o baroku

8. 1. 2019ČTK Infoservis

Plzeňské DEPO2015 otevře 25. ledna velkou expozici zaměřenou na baroko, jeho kulturu i životní styl. Baroko je v regionu jedním z velkých témat pro cestovní ruch, už několik let se konají letní barokní slavnosti. Výstava v DEPO2015 nenabídne originály obrazů nebo plastik, ale hravou expozici, v níž malí i velcí návštěvníci zažijí baroko z mnoha různých pohledů, řekla dnes novinářům kurátorka výstavy Kristýna Jirátová. Vstup na výstavu bude zdarma, potrvá do 19. května.

"Neaspirujeme na žádnou vysoce odbornou výstavu, od toho jsou tady jiné instituce, například Západočeská galerie. My výstavu věnujeme dětem a rodinám s dětmi a nebude pouze o západočeském, ale i o bavorském baroku," řekla. Hlavním cílem je podle ní vzbudit v lidech zájem o barokní kulturu i každodenní život a inspirovat je k návštěvě skutečných barokních památek na západě Čech a v Bavorsku, kam se v létě výstava na čas přestěhuje.

Moderní technologie, včetně projekcí, videomappingu, audiovizuálních a digitálních instalací zprostředkují návštěvníkům například rozhovor opata Evžena Tyttla, který barokně přestavěl cisterciácký klášter v Plasích, s novicem řádu. Hned v úvodní místnosti videomapping rozpohybuje barokní obrazy. Postupně se návštěvníci dostanou až k dílu slavného malíře Petra Brandla Křest Krista ze zámku v Manětíně. Autoři výstavy nechali vytisknout kopii obrazu v jeho skutečné velikosti asi dva krát tři metry. Na něm se v projekci rozehraje další příběh.

Návštěvníky čekají také zastavení s barokní architekturou, kde si budou moci navrhnout podle zásad barokního stavitelství vlastní zámek či klášter, okna a portály, s pomocí 3D brýlí nahlédnou do vybraných zámků a klášterů. Na malé scéně si budou moci zahrát barokní skladby až pro čtyři nástroje. V další místnosti budou tvořit obrazovou galerii do interiéru kostela nebo zámku. Nebude chybět ani originální kladrubský archifon, což je interaktivní kopie barokního oltáře z kláštera v Kladrubech, kterou mohou lidé rozsvítit a rozeznít. Expozici doplní barokní kolotoč a houpadla. Každodenní život přiblíží povídání o tehdejší módě, gastronomii, nebude chybět ani ukázka desítky typických barokních parfémů.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK