TZ: Pavel Herynek

Pavel Herynek / Voda, kámen, vítr / Divadlo Viola / Praha / 3. 1. 2019

Foyer legendárního Divadla Viola na Národní třídě v centru Prahy v novém roce ozdobí kresby Pavla Herynka. Výstavu Voda, kámen, vítr ve čtvrtek 3. ledna v 18 hodin zahájí slavnostní vernisáž s úvodním slovem historika umění PhDr. Jaromíra Zeminy. 

Výtvarník Pavel Herynek (1943) dlouhá léta působil na katedře výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, kde v roce 1994 založil ateliér a předmět Kov a šperk. V současné době se věnuje šperkařské a kreslířské tvorbě ve svém ateliéru a dílně. Šperky a kresby prezentoval na četných domácích a zahraničních výstavách a veletrzích výtvarného umění prostřednictvím řady galerií, např. Galerie Caesar v Olomouci, Galerie Sýpka v Brně, Galerie V&V ve Vídni, Galerie Chéret v Paříži, Charon Kransen Arts v New Yorku. Díla Pavla Herynka jsou součástí mnoha tuzemských i mezinárodních sbírek.

Výstava obrazů Pavla Herynka Voda, kámen, vítr je v Divadle Viola přístupná do 2. února v hracích dnech – v pondělí až pátek od 9.30 do 19 a v sobotu od 14 do 19 hodin. Jak název předznamenává, nevyčerpatelným zdrojem potěšení je autorovi příroda živá i neživá: „Příroda a krajina mne v průběhu ročních období uchvacuje neustálými proměnami, stálým opakováním probouzení a spánku. Krása, vitalita a vznešenost přírody – to je to, co mne tolik okouzluje,“ uvedl při příležitosti konání jedné z předcházejících výstav Pavel Herynek.

Více informací na www.divadloviola.cz.