TZ: Lucie Králíková

20. 12. 2018Artalk Infoservis

Lucie Králíková / Alamo / Galerie města Blanska / Blansko / 11. 11. - 30. 11. 2018

Ocitnout se po sezoně v oceánské laguně je jako přijít do cukrárny zadním vchodem po zavíračce. Nikdo vás neatakuje zvukově ani obrazově. Máte vlastní, svatý čas i rozhled na všechen poklad světa. Vzali jste sebou přítele. Spolu teď kopete krumpáčem do zatvrdlé půdy. Absolutní marnost. Rozpustilý, unavený smích střídá radost. Odnášíte si trsy mimózy z blízkého sousedství a brzy za tmy spiklenecky sjíždíte kopec dolů, do mlhy. Tam slastně bojujete v proudu ledového oceánu. Rozednění. Opuštěný dům u Algidy se zašlou slávou. Uvnitř se protáhla vichřice. Ani vy však neodcházíte bez rozloučení. Zanecháte vzkaz v půdních komůrkách. Nasbíraly jsme palmové listy a ty postupně krátily a napouštěly indigem blue made in Portugal.

Lucie Králíková svou výstavou nazvanou Alamo započne dlouhodobý výstavní cyklus pracoven. Bývalá galerijní kancelář, dříve vrátnice se v průběhu následujícího roku několikrát promění. Budeme moct sledovat pracovny, ateliéry, studia nebo byty oslovených umělců, reálných nebo i smyšlených postav. Následující pracovny otevřou Aleš Čermák, Dominika Jackuliaková, Hana Kubešová, Johana Merta a Anna Ročňová.

Lucie Králíková svou pracovnou vzdává poctu spisovatelce a hudebnici Patti Smith. Inscenuje její střídmě zařízený pokoj v Alamu, koncentruje užitečné a osobní předměty. Postel, pracovní stůl, talismany a nezrealizovaný sen kavárny. Zamýšlet se nad podstatou cizí pracovny je vztah ryze osobní. Dva kroky tam a tři zpátky, opatrný návrat a vřelé sevření v náručí. Náladu instalace výrazně podporují fotografie z letních cest Lucie Králíkové (Portugalsko a Sicílie). Tyto náměty ji asociují pasáže z textů Patti Smith. Do několika kratších úryvků můžete nahlédnout v zápisníku na psacím stole. Prostor by však měl fungovat také jako čítárna samotných knih.

Lucie Králíková se věnuje několika paralelním projektům. Květinový ateliér Efemér je její vlastní badatelnou, v minulém roce jí nakladatelství Grau Chronicles vydalo knížku, projektu Czechia (společně s M. Karáskovou a K. Plamitzerovou) hledá podobu současného městského kroje.