Akademie výtvarných umění má nové logo

15. 12. 2018ČTK Infoservis

Akademie výtvarných umění (AVU) získala nové logo. Rok před 220. výročím svého založení tak opouští vizuální identitu, kterou škole dal počátkem 90. let její tehdejší rektor Milan Knížák. ČTK o tom informovala Jarmila Řehořková za společnost Czechdesign, která soutěž na nové logo pro školu připravila.

V soutěži zvítězil návrh studia 20YY Designers, které tvoří Petr Bosák, Robert Jansa a Adam Macháček. Nové logo tvoří jen tři písmena, z nichž se skládá zkratka názvu školy; ozdobena jsou drobnými bílými srdíčky na ploše písmen. Podle rektora školy Tomáše Vaňka mají odkazovat ke svobodě myšlení a cítění.

Srdíčky logo také navazuje na to předchozí, které vedle nápisu Akademie výtvarných umění v Praze tvořil český lev používaný heraldiky, jehož tělo také pokrývala bílá srdíčka. Grafici navrhli pro nové logo zcela nový font a nazvali ho AVU Variable. Vychází z klasického grotesku, tedy bezpatkového písma, jehož historie se časově přibližně kryje s existencí Akademie výtvarných umění v Praze.

"Koncept založený na speciálně vytvořeném fontu pro AVU s motivem srdcí umístěných do těl všech písmen, číslic a znaků a návrhy spojené s jeho používáním a volné distribuci vyjadřují to nejdůležitější, k čemu se AVU v současnosti hlásí; k potřebě sociální empatie a svobodě uměleckého myšlení a cítění," uvedl k soutěži rektor AVU Tomáš Vaněk.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK