TZ: Skončil festival PAF Olomouc 2018, vítězi Jiných vizí jsou Valentýna Janů a Kryštof Hlůže

11. 12. 2018Artalk Infoservis

Skončil festival PAF Olomouc 2018, vítězi Jiných vizí jsou Valentýna Janů a Kryštof Hlůže / Olomouc / 11. 12. 2018

Sedmnáctý ročník Přehlídky filmové animace a současného umění proběhl od 6. do 9. prosince 2018. Během čtyř dnů se ve 14 lokalitách po Olomouci odehrálo více než 80 performancí, výstav, koncertů, workshopů, projekcí a přednášek. Řada projektů byla představená v české, evropské nebo světové premiéře. Festivalu se zúčastnilo více než 80 hostů z České republiky i dalších zemí včetně USA, Litvy, Itálie nebo Kanady.

Komplexně své dílo uvedl experimentální filmař a hudebník Jesse Kanda, který kromě živé performance na pomezí výstavy a koncertu v Kapli Božího Těla na PAFu představil také svůj poslední film. České premiéry se také dočkala řada významných snímků současné umělecké kinematografie, např. film Dream Journal 2016 - 2017 umělce Jona Rafmana nebo dystopické taneční sci-fi Ditch Plains německé autorky Loretty Fahrenholz. V evropské premiéře představili litevský producent J. G. Biberkopf a básnířka Holly Childs svůj společný projekt Hydrangea. Ceněný kinematografický pohled na současnou společnost přivezl osobně představit americký umělec Zach Blas, americká filmařka Jacky Connolly uvedla ve světové premiéře svůj nejnovější film Ariadne.

Důležitou linií v programu byly také přednášky a prezentace významných světových teoretiků. Mezi hosty festivalu byla např. finská mediální vědkyně z University of Turku Susanna Paasonen, americká filmová teoretička Eugenie Brinkema působící na bostonském Massachusetts Institute of Technology nebo kritik a kurátor současného umění Domenico Quaranta.

„PAF je ojedinělou přehlídkou nejen díky řadě premiér a nových 'commissioned' projektů, ale také svou intimní atmosférou. Cíleně pracujeme se sály s menší kapacitou, a zážitek z performance a projekcí je tak daleko bezprostřednější, než na takzvaných 'velkých' festivalech,” říká k PAFu ředitel přehlídky Alexandr Jančík.

Jiné vize po dvanácté a výstavy i po PAFu

Vítězi soutěžní sekce PAFu Jiné vize CZ 2018 se stali Valentýna Janů a Kryštof Hlůže – mezinárodní porota jim udělila Hlavní cenu za jejich video Is Your Blue the Same As Mine? Zvláštní uznání poroty si odnesl Mark Ther za video Mitsu, hlasování diváků vyhrála Marie Lukáčová s videem Živa.

„Snímek Janů a Hlůžeho zachycuje projevy roztříštěné, neustále neukotvené osobnosti v prostředí propojené síťové kultury. Dílo vyniká silnou vizuální stránkou a komplexní zvukomalebnou krajinou. Průběžná hra s osobními zájmeny já, on, ona, oni třepí okraje našeho vnímání cizosti a tím umocňuje atmosféru, kterou zažíváme napříč digitálním světem,” okomentovala své rozhodnutí porota.

Výběr deseti soutěžních videí zaštítil v letošním roce přizvaný kurátor Rado Ištok. Videa byla uvedena také v rámci velkorysé instalace v prostorách festivalového centra v Atriu olomouckého Konviktu.

Další výstavní projekty budou veřejnosti přístupné také po skončení festivalu: instalace Martina Kohouta ve Vitríně Deniska, výstava Adriana Altmana ve výloze klubu Vertigo, projekt italské umělkyně Kamilie Kard v 9:16pm Gallery, skupinová výstava Nelidské umění v Galerii U Mloka a instalace donor Davida Přílučíka v Galerii XY.

18. ročník festivalu se bude konat v Olomouci od 5. do 8. prosince 2019.