TZ: Alexander Rehorovský

 Alexander Rehorovský / Hledání vnitřního ticha / Galerie Polagraph / Brno / 10. 12. 2018 — 8. 2. 2019

Pátým počinem galerie Polagraph, která v těchto dnech slaví jeden rok své existence, bude výstava slovenského fotografa Alexandra Rehorovského. Ten ve svém dlouhodobém projektu mapuje život obyvatel jazykově, kulturně a nábožensky izolované komunity v jedné nejmenované horské obci.

Autor se svým cyklem černobílých fotografií zabodoval dvakrát v soutěži Slovak Press Photo (2017, 2018) a diváci ho mohli spatřit i v rámci výstavy OSN v New Yorku. Vernisáž snímků v kurátorském výběru Tomáše Hlivy proběhne 10.12. 2018 od 19 hodin za účasti autora a redakce časopisu FOTO.

“Vždy som chcel poznať svet...kultúry, zvyky a náboženstvá...hľadať a pýtať sa, poznávať, nachádzať, zažívať ľudí, cítiť vône, farby a vietor v tvári. Hľadať vnútorné ticho. Sedel som v lietadlách, hľadal na strechách autobusov a úbočiach hôr. Stále ďalej, vyššie, hlbšie...stále väčšie zážitky, stále väčšie poznanie... Päťdesiat obyvateľov tejto malej obce neďaleko mi už niekoľko rokov znovu a znovu ukazuje, že čím väčšie otázky si dávam, tým bližšie k svojmu domovu sa môžem ísť pýtať. Život je tu koncentrovaný rovnako ako na druhej strane sveta alebo vo vašej obývačke. A tak sa nepýtam, kde to miesto je, je tam kde som ja. To dôležité je tam, kde to poznám.” Alexander Rehorovský (1979)

Vedle práce na cyklu Hledání vnitřního ticha autor rozvíjí další dlouhodobý projekt zaměřený na život v Istanbulu z pohledu měnící se kulturně společenské dynamiky turecké společnosti.

Fotografie ze souboru Hledání vnitřního ticha získali první cenu v soutěži Slovak Press Photo 2018 v kategorii Dlouhodobý dokument, odlišný výběr fotografií ze stejného cyklu získal cenu Slovak Press Photo 2017 v kategorii Každodenní život. Projekt byl vystaven na Slovensku, v Česku, ale také v rámci výstavy pořádané OSN v New Yorku.