Národní galerie představila program na rok 2019 a nové ředitele sbírek

Národní galerie Praha (NGP) otevře v roce 2019 dvě nové sbírkové expozice – Starých mistrů ve Schwarzenberském paláci a umění 19. století ve Veletržním paláci. Krátkodobé výstavní projekty představí například Josefa Šímu, Milana Grygara, Jitku Hanzlovou nebo Josefa Bolfa a Alberta Giacomettiho. Sbírku umění 19. století a klasické moderny povede Otto M. Urban a Sbírku moderního a současného umění Michal Novotný.

Na tiskové konferenci v paláci Kinských shrnul nejdříve ředitel NGP Jiří Fajt rok 2018, z něhož vyzdvihl především jednotlivé výstavní projekty, které do jisté míry přinesly převážně představení individuálních uměleckých osobností (Maria Lassnig, Jiří Petrbok, Katharina Grosse či Josef Koudelka). Kromě těchto výstav přinesl letošní rok také otevření střednědlouhé expozice 19181938: První republika ve Veletržním paláci (recenzi od Markéty Jonášové na Artalku najdete zde), novou vizuální identitu galerie (Studio Najbrt) nebo spolupráci se Staatliche Kunstsammlungen Dresden, která se projevila v otevření nové výstavy Možnosti dialogu v Salmovském paláci, jež je součástí dlouhodobého cyklu Salm Modern.

Plány pro rok 2019

Na novou expozici 19181938 První republika naváže v roce 2019 Národní galerie otevřením další sbírkové expozice, která bude tentokrát zaměřena na období 1796–1917 s podtitulem Umění nejdelšího století. Ta představí vedle významných osobností českého umění, jakými jsou Josef Mánes nebo Antonín Slavíček, další část tzv. francouzské sbírky s díly Paula Gauguina, Pabla Picassa nebo Vincenta van Gogha. Nová expozice vzniká pod kurátorským vedením Otty M. Urbana, který byl na podzim letošního roku jmenován novým ředitelem Sbírky umění 19. století a klasické moderny (1800–1945).

Jiří Fajt také představil nového ředitele Sbírky moderního a současného umění (1945+), kterou od 1. února 2019 povede Michal Novotný. Ten odejde ze své funkce ředitele Centra pro současné umění FUTURA i kurátora galerie PLATO Ostrava, ale nadále bude působit jako asistent v Ateliéru malby na pražské UMPRUM. V rámci představení své koncepce na tiskové konferenci zdůraznil Novotný roli sbírky v kontextu středoevropského regionu a vyslovil přání, aby se NGP stala referenčním místem pro kontakt mezi střední Evropou a zbytkem světa. Svou pozornost pak zaměří především na doplnění akvizicí z posledních 25 let. Novotný také zmínil, že si je vědom kritiky, která přichází z řad odborné veřejnosti, a rád by za svého působení kladl otázky, které se ptají po roli a funkci takové sbírky v lokálním i mezinárodním kontextu. Ta by pak podle jeho slov měla vznikat a být kontextualizována ve vztahu k současnému umění a místní umělecké scéně, veřejnosti a lokálnímu umístění.

Významná díla ze Sbírky starého umění budou pak nově zpřístupněna ve Schwarzenberském paláci. Bude pro ně vytvořena nová koncepce, v rámci níž budou poprvé vystavena bok po boku díla českých i světových starých mistrů, do sousedství se tak dostanou např. malby Petra Brandla, Lucase Cranacha st., Albrechta Dürera, El Greca, Rembrandta, Karla Škréty nebo Petra Paula Rubense.

Mezi další představené projekty patří také fotografická výstava Havel na Hrad!, která bude připomínat 30. výročí Sametové revoluce a již připraví kurátor Tomáš Pospěch. „Připomenutí klíčového okamžiku našich moderních dějin jsme ve výstavním plánu nemohli opomenout. Cílem výstavy je mimo jiné kriticky zhodnotit obrazový materiál, který vznikl v průběhu roku 1989 a najít ty nejlepší fotografické záběry, které události z této doby připomínají. Páté patro Veletržního paláce se tak opět stane prostorem pro prezentaci média fotografie – výstavu Josefa Koudelky Invaze 68 zde hned začátkem roku 2019 nahradí také výstava fotografického spolku ASA 400,“ popsal výroční aktivity Jiří Fajt. V rámci tzv. Summer Openingu bude uvedena ve Veletržním paláci zvuková instalace Milana Grygara a samostatná výstava Josefa Bolfa. Na podzim bude v paláci Kinských zahájena výstava kreseb Václava Hollara a Autumn Opening pak propojí sochařské dílo Stanislava Suchardy s fotografiemi Jitky Hanzlové.

Mezinárodní umění budou v roce 2019 reprezentovat tři výstavní projekty. V červnu představí palác Kinských klasická jména francouzského moderního malířství od Maneta, Moneta, Renoira, Degase až po Cézanna či Sisleyho, a to z dánského státního muzea Ordrupgaard sídlícího nedaleko Kodaně. V červenci pak bude Veletržní palác hostit rozsáhlou retrospektivu sochaře Alberta Giacomettiho. Výstavní projekty pak doplní přehlídky Sasko-Čechy, Krásné madony v Anežském klášteře nebo Poklad mahárádži: Indické umění z Džódhpuru, která představí umělecké poklady z královské sbírky v severoindickém Radžastánu.

Rekonstrukce budov

Jiří Fajt také představil plánovanou rekonstrukci Anežského kláštera, kde by měly vzniknout rezidenční byty pro umělce a hostitelské prostory. Veletržní palác by se pak měl stát hlavním administrativním centrem Národní galerie, navíc sem bude přesunuta knihovna ze Šternberského paláce. Do konce února bude vypsána – v řadě již několikátá – architektonická výběrová soutěž, která by měla vést k celkové rekonstrukci Veletržního paláce a k uzpůsobení prostor pro díla ze sbírky 19. a 20. století. Pro 21. století by podle slov Fajta měla být postavena zcela nová budova, pro niž byl vybrán pozemek u metra Hradčanská, který však vzbuzuje kontroverze z důvodu neprůhledného uzavírání smluv mezi Správou železniční dopravní cesty a soukromou firmou Amádeus Real. O převádění pozemku se proto stále jedná.