TZ: Zlatá Praha

Zlatá Praha / Muzeum hlavního města Prahy / Praha / 5. 12. 2018 - 31. 3. 2019

Muzeum hlavního města Prahy pořádá od 5. prosince 2018 do 31. března 2019 v hlavní budově muzea na Florenci výstavu Zlatá Praha. Prostřednictvím dobových vyobrazení z časopisů Zlatá Praha, Světozor a Květy představí originální výstava návštěvníkům období šedesátých až osmdesátých let 19. století v Praze, a to s důrazem na urbanistický, architektonický i technický rozmach města, ale i běžný život Pražanů. K výstavě vychází výpravná doprovodná publikace.

Výstava a kniha Zlatá Praha nás prostřednictvím dobových vyobrazení přivádějí do hlavního města českého království, Prahy, v přelomové době. Ilustrace a texty z obrázkových časopisů Zlatá Praha, Světozor a Květy z šedesátých až osmdesátých let 19. století zachycují jedinečným způsobem průběh proměny Prahy z provinčního města rakouské monarchie v rušné, pulsující velkoměsto nově se probudivšího národa, oplývajícího sebevědomím a kulturní a hospodářskou silou. Je v nich zachycen mimořádný urbanistický, architektonický a technický rozmach města a jeho nově se rozvíjejících předměstí, ale i každodenní život všech vrstev jeho obyvatel ve všední den i ve svátek, na ulici i na plese, v práci i na výletě. Hospodářský rozmach si vynutil budování infrastruktury, příliv nových obyvatel do zvětšujícího se města znamenal i výstavbu nových základních, ale i středních a vysokých škol. Rostoucí národní sebevědomí vedlo k zakládání spolků, výstavbě sokoloven a měšťanských besed, ale i radnic, peněžních ústavů a bank. Odrazem národního sebeuvědomění byla i postupná proměna vztahu ke stavebním památkám minulosti. Symbolem kulturní síly národa se stala výstavba Národního divadla, Národního muzea a dalších kulturních zařízení, symbolem rostoucí hospodářské síly pak velká Jubilejní výstava v roce 1891.

Časopisy se v druhé polovině 19. století staly významným fenoménem ovlivňujícím všechny složky tehdejšího života. Proto na výstavě připomínáme i tradiční způsob jejich vzniku na příkladu Světozoru a Zlaté Prahy. Tuto část ilustrujeme pomocí zapůjčených exponátů z Národního technického muzea, návštěvník zde může spatřit dokonce některé originální štočky s vyobrazeními Prahy, které pocházejí z Ottova nakladatelství a vydavatelství, kde vycházely i Světozor a Zlatá Praha. Symbolicky pojatým závěrem výstavy i publikace je vzpomínka na dvě velké události přelomu osmdesátých a devadesátých let 19. století. Zářijová povodeň roku 1890 symbolicky uzavřela minulost, Jubilejní výstava roku 1891 definitivně otevřela brány města nové době.

Záštitu nad výstavou převzala radní pro kulturu Hana Třeštíková.