Letošní Turner Prize získala Charlotte Prodger

Britskou Turnerovu cenu dnes získala skotská umělkyně Charlotte Prodger, které porota přiřkla vítězství za půlhodinový filmový deník.

Charlotte Prodger, BRIDGIT, 2016. Foto: Matt Greenwood

Ve vůbec prvním díle natočeném na telefon, které získalo toto prestižní ocenění, se tvůrkyně svěřuje se svými pocity a popisuje například oakmažik, kdy přestala tajit homosexuální orientaci. Informovala o tom britská média.

Vystavené dílo Charlotte Prodger okomentovala ve své recenzi na Artalku Markéta Jonášová: "Ač své video BRIDGIT natáčela Prodger na telefon, pomalé záběry skotské krajiny, moře z trajektu či domácích zátiší mnohem více evokují tradiční kinematografické rámování než spontánní zachycení všedních dějů či intimních situací. Intimitu spojenou s reflexí vlastní queer identity vnáší do filmu text namluvený umělkyní a jejími přáteli. Stejně jako obraz je však i doprovodný text jakousi volnou esejí s mnoha odkazy, jejichž vzájemným vztahům pravděpodobně rozumí jen sama umělkyně."

Porota ocenila způsob, kterým Prodger "zkoumá prožitou zkušenost prostřednictvím technologií a vyprávění". S cenou je spojena finanční odměna 25.000 liber (720.000 korun), 5000 připadne dalším umělcům z užšího výběru, mezi nimiž byli výhradně tvůrci videoartu: Naeem Mohaiemen, Luke Willis Thompson a kolektiv Forensic Architecture. Stejně jako Prodger se podle organizátorů ceny zabývají nejtíživějšími politickými a společenskými tématy dneška.