TZ: Dokument Caravaggio - duše a krev přibližuje dílo i bouřlivý život ikonického malíře

29. 11. 2018Artalk Infoservis

Dokument Caravaggio - duše a krev přibližuje dílo i bouřlivý život ikonického malíře / Aerofilms - Umění v kině / Praha / 29. 11. 2018

Příběh geniálního malíře i nezkrotného bouřliváka Caravaggia vstupuje už příští týden do kin. Vyprávění o obrovském talentu, těžkých životních ranách, nezvladatelné povaze a vnitřních démonech jedné z ikonických osobností výtvarného umění nabídne 21 kin v průběhu prosince 2018.

Kdysi byl nazýván nejlepším malířem Říma. Michelangelo Merisi, který si podmanil umělecký svět pod jménem Caravaggio, svým drsným realismem pobuřoval a provokoval konzervativní měšťany. O jeho mimořádném talentu ovšem nikdo nepochyboval. Caravaggio novátorským způsobem pracoval se světlem a stíny a u svých postav precizně vystihnul jejich emoce. Některá jeho díla jsou považována za počátek barokního malířství.

Osobní život Caravaggia byl ovšem velmi pohnutý. Nezvladatelná povaha ubíjená vnitřními démony i alkoholem stála za výtržnostmi, bitkami a nakonec i vraždou. Zemřel v 38 letech na útěku před úřady. Příčina smrti nebyla nikdy jednoznačně objasněna.

Caravaggův osud i talent přitahoval pozornost mnoha filmařů včetně Martina Scorseseho, který si roku 1973 vypůjčil jeho kompozici do filmu Špinavé ulice. Ve snímku Poslední pokušení Krista má zase Ježíš podobu, jakou mu dal právě Caravaggio. Dokument Caravaggio - duše a krev je výpověď o životě bouřliváka, který hledá osobní svobodu prostřednictvím své tvorby.

Dokument o Caravaggiovi uzavírá podzimní část cyklu Umění v kinech, který bude pokračovat i v příštím roce. „Jsme nadšení, že se nám podařilo hned na úvod nové série poskládat tak atraktivní program z italských kasovních trháků, a jsme napjatí, jaké reakce filmy přinesou,“ popisuje ředitel distribuční společnosti Ivo Andrle. „Věříme, že se potvrdí, že i Češi jsou stejně zapálení pro umění jako Italové a že si nový cyklus zamilují,“ dodává s tím, že v Itálii všechny tři snímky strhly doslova lavinu zájmu.

Caravaggio – duše a krev

Režie Jesus Garces Lambert, Itálie, 2018, 90 min.

Synopse:

Život Michelangela Merisiho, který si podmanil umělecký svět pod jménem Caravaggio, má všechny charakteristiky poutavého příběhu. Nechybí v něm vražda, vypjaté emoce ani nezměrná krása. Intenzivní dokumentární film nabízí v dokonalé obrazové kvalitě jedinečnou příležitost prohlédnout si zblízka svůdný půvab jeho slavných obrazů.

Dostal jméno vynikajícího florentinského umělce a jednoho z archandělů. Jeho talent mu předurčil úspěch, věčný souboj s vnitřními démony mu však nedovolil si ho užívat příliš dlouho. Jeho cesta z Milána na Maltu není výpovědí pouze o čtyřicítce obrazů, ale také o Caravaggiově ustavičném hledání svobody a sebe sama uvnitř své tvorby. Mistr světla a temnoty dostává v italském snímku hlas britského herce Jasona Flemynga (Sbal prachy a vypadni, Podfu(c)k) a jeho podvědomí originální hudební podobu od Mattea Curralloa. Špičkové obrazové zpracování nabízí jedinečnou příležitost prohlédnout si zblízka svůdný půvab Caravaggiových obrazů, ocenit jeho typické kontrastní linie a poznat v obličejích jeho biblických postav známé tváře lehkých žen a žebráků.