Bukurešť má novou katedrálu, nejvyšší v pravoslavném světě

25. 11. 2018ČTK Infoservis

Konstantinopolský patriarcha Bartoloměj a patriarcha rumunské pravoslavné církve Daniel dnes požehnali nové katedrále v Bukurešti, označované za nejvyšší pravoslavný chrám na světě. Desítky tisíc věřících stály před katedrálou Spasení lidu, zatímco oba patriarchové sloužili bohoslužbu, uvedla agentura AP. Katedrála je 120 metrů vysoká a tyčí se nad obrovským palácem, nynější sídlem parlamentu, vybudovaném v 80. letech minulého století tehdejším komunistickým diktátorem Nicolaem Ceaušeskem v centru hlavního města.

Podle církve dosud nedokončená stavba už stála 110 milionů eur (asi 2,85 miliardy Kč), pocházejících převážně z veřejných zdrojů, které poskytly levicové i pravicové vlády. Podle agentury AFP se odhaduje, že celkové náklady by mohly dosáhnout 200 milionů eur. Podle kritiků by tyto peníze byly lépe využity, kdyby se v nejchudší zemi Evropské unie použily raději na stavbu škol, nemocnic a dálnic. Od pádu komunismu ale v zemi rostou kostely jako houby po dešti, poznamenala AFP. Stát také platí mzdy duchovních a další náklady, dodala AP.

"Zdá se, že úřady raději investují spíše do našeho blaha na nebi než na zemi," ironicky poznamenal sociolog Gelu Duminica, připomínající, že asi 1,5 milionu Rumunů žije ze sotva tří eur na den (asi 78 Kč) a že některé čtvrti Bukurešti nemají ani vodovod, ani kanalizaci.

Patriarchát pravoslavné církve je nicméně přesvědčen, že Rumunsko potřebuje "reprezentativní národní katedrálu, která symbolizovala víru, svobodu a důstojnost lidu". Dosavadní katedrála, vybudovaná v 18. století, je "příliš malá vzhledem k velkému počtu věřících, přicházejících na mši". Dovnitř nové katedrály se vejde asi 5000 lidí.

Přibližně 88 procent z 20 milionů Rumunů se hlásí k pravoslavné víře. Katedrála, otevírána ke 100. výročí vzniku moderního Rumunska, si klade za cíl "uctít rumunské hrdiny všech dob", poznamenala AP.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK