TZ: Raději výstavní prostor než soukromý tryskáč, říká Petr Pudil, jeden z řečníků Artedu Talk

13. 11. 2018Artalk Infoservis

Raději výstavní prostor než soukromý tryskáč, říká Petr Pudil, jeden z řečníků Artedu Talk / Praha / 12. 11. 2018

V úterý 20. 11. se poprvé uskuteční v holešovickém Studiu Hrdinů Artedu Talk, večer, v němž šest úspěšných osobností promluví, proč je důležité milovat umění a proč bez něj nedokáží žít. Ve spolupráci s Národní galerií Praha tento večer připravuje umělecká platforma Artedu, známá projekty Nad čarou, Učebny a Sexposed.

První ročník řečnického večera Artedu Talk, v kterém ve dvacetiminutových vstupech bude šestice úspěšných osobností z neumělecké scény mluvit o tom, proč mají rádi umění, jestli jim dopomohlo k podnikatelskému úspěchu či k prestiži a jak umění ovlivňuje jejich život. „Celý projekt vznikl z myšlenky představovat lidem umění jako součást běžného života, proto jsme se rozhodli oslovit významné osobnosti neumělecké scény, kteří umění takto berou,” říká vedoucí projektu Artedu Talk Alena Bartková. Na Artedu Talk naváže v červnu třídenní symposium s výstavou pětiletého projektu Učebny umístěnou v Korzu Národní galerie.

Jednou z osobností je i Helena Valtrová, generální ředitelka a spoluzakladatelka The Emblem Hotel a Old Town Square Hotel. „Od samotného počátku se hotel a já osobně hodně angažuje na poli umění, designu a módy, co nás přivedlo i k samotné realizaci projektu Artist in Residence, kde hotel skrze kurátory z organizace ARE Events poskytuje zázemí pro umělce a ti na oplátku zase poskytují své díla, která následně vystavujeme ve veřejných prostorách i hotelových pokojích,” říká Valtrová.

Dalšími hosty večera budou Ivan Hronec, zakladatel a majitel společnosti Film Europe, Karel Kühnl, velvyslanec České republiky v Pertohradu, Martin Němec, skladatel, spisovatel, scénárista, malíř a frontman hudební skupiny Precedens, Petr Pudil, podnikatel a zakladatel Kunsthalle na pražském Klárově a Miloš Říha, ředitel Skautského institutu, iniciátor debat a občanských aktivit.

Projekt pořádá umělecká platforma Artedu, která vznikla v roce 2014 jako iniciativa autorek knihy Umělec, vila a bazén, které už nebavilo poslouchat ‘To bych taky namaloval’ a ‘Jak někdo za tohle může platit’. Je tedy skupinou, která si dala za úkol vzdělávat veřejnost o umění praxí, a projekty zaměřenými na živou interakci jak s uměleckými díly, ale především umělci samotnými.

Vstup na akci je zdarma na základě rezervace na goout.cz