TZ: Ewa & Jacek Doroszenko, Michal Kindernay, Alois Yang

Ewa & Jacek Doroszenko, Michal Kindernay, Alois Yang / Air 2018 / Petrohradská kolektiv / Praha / 9. 11. - 20. 11. 2018

Srdečně zveme na zahájení výstavy AIR 2018 Ewa & Jacek Doroszenko (PL). Hostující umělec: Michal Kindernay (CZ). Během večera proběhne Artist Talks zahraničního residenta Alois Yang (FR).

Výstava potrvá do 20.11.2018

Program:

19h - vernisáž/opening - Ewa Doroszenko & Jacek Doroszenko – Soundreaming

19 - 20h / 21 - 22h - Michal Kindernay - Hmyzí filmy z archívu

20h - Artist Talks – Aloïs Yang (FR)

Ewa Doroszenko (PL), Jacek Doroszenko (PL)

Soundreaming

Soundreaming je audiovizuální projekt polského uměleckého dua Ewy a Jacka Doroszenko. Jedná se o digitální audio-vizuální archiv z různých evropských měst, inspirovaných prostředím, zkušeností a pamětí. Inverzí tradičních rolí obrazu a zvuku v umění, soundreaming vyzdvihuje důležitost akustického prostředí, čímž nahrazuje fotografii jako dominantní dokumentační prvku. Vizuální podoba je pak inspirována audio dokumentací prostředí zachycených v archívu.

Ewa a Jacek Doroszenko jsou umělecké duo pocházející z Varšavy. Ve své tvorbě kombinují fotografii, video, digitální média a zvuk. Zúčastnili se četných výstav i uměleckých festivalů, mezi nimi The Wrong New Digital Art Biennale v Rio de Janeiro (Brazílie), Transmission Arts Festival Athens (Řecko), FILE Electronic Language International Festival v Sao Paulo (Brazílie), ISEA - International Symposium on Electronic Art ve Vancouveru (Kanada), GENERATE! Festival for Electronic Arts v Tübingenu (Německo). Vystavovali v Kasia Michalski Gallery ve Varsavě (Polsko), Centre of Contemporary Art v Torunu (Polsko), Fait Gallery v Brně (ČR), Starak Family Foundation ve Varsavě, Propaganda Gallery ve Varsavě či Pauza Gallery v Krakově (Polsko).

Guest: Michal Kindernay (CZ)

Hmyzí filmy z archívu:

Nudes - Mantis Religiosa(3min)

Blow-up (1min)

MantiStream (14min)

La Maitresse Virulente (5min)

Mantutopia (excerpt)

Kudlanky Nábožné tančí zlověstný tanec milostné smrti. Aktéři splývají s obětí, s vraždícím monstrem, s lovcem fotografií, s filmovým hrdinou. Ve všech fázích vyjadřují to, co se skrývá v touhách a úzkostech lidí. Filmy inspirované mytologií Kudlanek Nábožných a světem člověka překračují rozměry běžného života, aby vykročily na posvátné území.

Artist Talks: AIR 2018 - Aloïs Yang (FR)

Aloïs Yang (FR) je intermediální a zvukový umělec v současné době působící v Berlíně. Ve své práci, jež má často podobu audiovizuálních performancí a instalací, zkoumá vztahy a způsoby interakce mezi lidmi, zvukem a vnějším světem. Vystudoval průmyslový design na Shih Chien University v Taipei (Taiwan), a Interakční design na Royal College of Art v Londýny (U.K.). Zúčastnil se četných výstav a festivalů, nimi Asian Art Biennal v National Taiwan Museum of Fine Art (Taiwan), Fjuk Art and Design centre na Islandu, MEM festivalu v Bilbao (Španělsko), Frankofon Festivalu v Budapešti (Maďarsko), nebo v National Museum Stockholm (Švédsko).

Během svého pobytu v Petrohradská kolektiv se Alois bude zabývat styčnými plochami mezi přírodními úkazy a lidskými artefakty. Zvuk použije jako indikátor ambivalentní situace spojení / odloučení, která je podle něj charakteristická pro vztah lidí a přírody. Pomocí terénních nahrávek, audiovisuální analýzy či interaktivního programování vytvoří site-specific instalaci v prostorech Petrohradská kolektiv.