Sochařský protest v Tel Avivu proti politice ministryně kultury

8. 11. 2018ČTK Infoservis

Na telavivském náměstí Habima byla v noci na dnešek instalována socha ministryně kultury Miri Regevové zhlížející se v ohromném zrcadle. Autor, jímž je podle televizní stanice Channel 10 Itaj Zalajt, poukázal na nesouhlas uměleckého světa s politikou ministryně. Regevová prosazuje zákon o umělecké loajalitě, který vymezuje státní pomoc kulturním institucím jejich souhlasem s politikou vlády.

Regevová navrhla zákon, který jí umožní odebrat peníze těm kulturním organizacím, jejichž činnost nebude slučitelná s principy státu. K nim má podle zákona patřit popírání faktu, že Izrael je židovský a demokratický stát, podněcování k rasismu, násilí a terorismu, podpora ozbrojeného boje proti Izraeli, připomínání si Dne nezávislosti jako dne smutku a ničení státních symbolů. Návrh prošel v pondělí po dlouhé a bouřlivé debatě v parlamentu v prvním čtení. Podle kritiků dláždí cestu státní cenzuře.

Regevová je na telavivském náměstí vyvedena v životní velikosti. Stojí v bělostných dlouhých šatech proti velkému bílému zrcadlu. V reakci na sochu prohlásila, že "skutečně nastavila izraelskému kulturnímu světu zrcadlo, které odhalilo vyčleňování a aroganci celé skupiny občanů, kteří se označují za srdce národa".

Zalajt už předloni instaloval zlatou sochu premiéra Benjamina Netanjahua na Rabinově náměstí v Tel Avivu. Vysvětlil tehdy, že chce otestovat hranice svobodného projevu v Izraeli. Někteří v soše viděli biblické zlaté tele, jiným připomněla rumunského diktátora Nicolae Ceaušeska nebo kubánského vůdce Fidela Castra. Městská rada tehdy pohrozila umělci, že neodnese-li dílo, bude ho stíhat. Úřady ale předešel jeden občan, který sochu odstranil.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK