Z fasády v Brně zmizí malba, jež připomíná Diega Riveru

7. 11. 2018ČTK Infoservis

Z fasády domu v Údolní ulici v Brně postupně mizí malba Vasila Artamonova a Alexeje Klyuykova, která odkazuje k dílu slavného mexického umělce Diega Rivery. Vznikla loni jako součást přehlídky Sochy v ulicích. O její zachování se neúspěšně zasazoval Dům umění města Brna, který přehlídku pořádal. Magistrátní odbor památkové péče ale rozhodl o odstranění, oznámila dnes ČTK Anna Saavedra z Domu umění.

"Probíhající odstraňování maleb je jen nápravou nezákonného stavu," reagoval mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Dílo vzniklo pro přehlídku Brno Art Open - Sochy v ulicích, podle Poňuchálka bez závazného stanoviska odboru památkové péče, o které prý Dům umění požádal až dodatečně, s tím, že umístění maleb bude jen dočasné. Teprve později začal usilovat o trvalé zachování malby.

"Odbor památkové péče po konzultaci s krajským úřadem konstatoval, že neexistuje žádný právní nástroj k prodloužení termínu trvání hotové malby," uvedl Poňuchálek.

Také představitelé Domu umění konstatovali, že v českém právním řádu v podstatě neexistuje způsob, jak dočasné povolení prodloužit, přestože se zachováním malby předběžně souhlasila městská část Brno-střed, která o bytový dům v Údolní ulici pečuje, i Národní památkový ústav Brno. Přesto se nepodařilo najít legislativní cestu, jak dílo uchovat, a jeho odstraňování už začalo.

Artamonov a Klyuykov vycházeli z městské legendy, která vznikla kolem dávné Riverovy výstavy v Brně. Dlouho se vyprávělo o tom, že na jednom večírku v klubu v Domě umění vytvořil levicový umělec Rivera (1886 až 1957) nástěnnou malbu. Patrně však byla dílem českých výtvarníků, kteří chtěli Riverovi udělat radost.

Dílo vzniklé pro loňské bienále tvoří citace z Riverových prací, jde o dvě klubka spojených rukou. "Malba zároveň citlivě pracuje s historií města Brna a jeho moderními legendami, ale také se stále trvajícím tabu týkajícím se ideologické fáze české kultury a s fabulací a mediální manipulací skutečnosti obecně," uvedla ředitelka Domu umění Terezie Petišková.

Odborný posudek s vyjádřením podpory pro zachování malby dodali také ředitelka Sbírky moderního a současného umění Národní galerie v Praze Milena Kalinovská, ředitelka Galerie hlavního města Prahy Magdalena Juříková a Marek Pokorný, ředitel galerie současného umění Plato Ostrava.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK