TZ: Comunite Fresca

Comunite Fresca / Monzun / Galerie Mimochodem / Praha / 8. 11. 2018 – 17. 3. 2019

Když malujete do vlhké omítky, musíte tvořit rychle, bez bázně a hany a musíte velmi dobře vědět, co děláte. Marie Štindlová, Markéta Filipová a Dana Balážová, tři umělkyně tvořící skupinu Comunite Fresca, vědí, co dělají a dělají to velmi originálně. V rámci společných projektů vytvářejí fresky klasickou, mnoha staletími prověřenou technikou, které ale nese současný výtvarný výraz. Pro Galerii Mimochodem připravily rozměrné site specific dílo nazvané Monzun, které vznikalo přímo ve veřejném prostoru podchodu do metra B u Zítkových sadů.

Nejedná se o jejich první společný projekt. Stejnou technikou vytvořily například padesát metrů dlouhou fresku v podchodu autobusového nádraží ve slovenských Topoľčanech nebo malbu prostupující čtyři patra kostelní věže pro prostějovskou galerii Cyril. Vždy citlivě propojují malbu, prostor a architekturu celku. Tvrdí o sobě, že vytvářejí jednu rozměrnou malbu, kde se tři rukopisy spojí v jeden. Jsou to rukopisy veskrze originální, protože všechny tři autorky, absolventky Fakulty výtvarných umění VUT, se mimo aktivit s Comunite Fresca věnují primárně vlastní umělecké tvorbě propojující různá média včetně videa, instalace či knižní tvorby.

Nonstop galerie Mimochodem prezentuje od roku 2012 kolemjdoucím práci mladých českých a evropských umělců ze široké škály oborů, od malby přes videoart až po instalaci. Sídlí v podchodu do stanice metra B z Palackého náměstí. Každoročně pořádá čtyři výstavy přístupné všem kolemjdoucím 24 hodin denně přímo v prostorách podchodu na rozměrných plochách, které původně tvořily zdi prodejny lístků a nyní za nimi sídlí Domov sociálních služeb Vlašská. Kurátorkami galerie Mimochodem jsou Štěpánka Drchalová, Veronika Rollová a Tereza Vernerová Volná. Projekt byl podpořen Magistrátem hlavního města Prahy a Nadací pro současné umění Praha. Partnery projektu jsou Domov sociálních služeb Vlašská, Artmap, tiskárna Sprinter Studio a Dobrý Cider.