Národní muzeum představilo plány nových expozic

6. 11. 2018ČTK Infoservis

Expozice na větší rozloze než před rekonstrukcí a s větším množstvím exponátů nabídne návštěvníkům historická budova Národního muzea (NM). ČTK to řekl ředitel NM Michal Lukeš. Celkem bude vystaveno zhruba 80.000 sbírkových předmětů, o třetinu více než před uzavřením historické budovy. NM má za svou dvousetletou historii 20 milionů sbírkových předmětů. Nejsou však určeny k vystavení, ale sbírka jako celek je primárně vědecký pramen.

Muzeum se po více než tříleté rekonstrukci a sedmiletém uzavření hlavní budovy částečně otevřelo veřejnosti 28. října. Do konce roku mohou zájemci chodit zdarma a hojně toho využívají. Oprava stála 1,8 miliardy korun.

Před rekonstrukcí se sbírky stěhovaly do nových depozitářů, pracovníci muzea je umístili do moderních úložných zařízení podle druhu či materiálu. "Ze sbírky se vybírají exponáty do expozic dle jejich architektonických projektů a scénářů, které nám právě nyní architekti odevzdávají," řekl Lukeš. Většímu počtu exponátů odpovídá i nárůst plochy určené expozicím. Zaberou 12.000 metrů čtverečních, o 4000 více, než byla původní rozloha.

"Kvalita a zajímavost expozic není určena ani tak počtem exponátů jako výpovědní hodnotou celku. Vedle vlastních exponátů připravujeme desítky modelů, jako například Burianosaura nebo neandrtálce," doplnil Lukeš. Burianosaurus augustai (Burianův ještěr) je název nedávno objeveného středně velkého dinosaura, který žil na území dnešní České republiky asi před 94 miliony let. Druh popsali v roce 2017 Daniel Madzia, Clinton Boyd a Martin Mazuch na základě objevu stehenní kosti, učiněného na jaře roku 2003 lékařem Michalem Moučkou u Kutné Hory. Jméno je poctou výtvarníkovi Zdeňku Burianovi a paleontologovi Josefu Augustovi.

Na jaře příštího roku začnou stavby vlastních expozic, tedy vitrín, technologií i modelů. V létě se budou přivážet a instalovat exponáty. "Na podzim 2019 bychom rádi otevřeli přírodovědeckou část, 20. století a Dětské muzeum, včetně spojovací chodby, která je stavebně hotová, jen dokončujeme projekt její multimediální části," řekl ředitel.

Muzeum před rekonstrukcí vystavovalo necelé 1,5 procenta svých sbírek, teď to budou asi tři procenta nejzajímavějších předmětů. Do historické budovy se nevracejí žádné depozitáře, ale pouze exponáty výstav. V opravené budově také nebudou žádné administrativní prostory. Bude v ní sídlit jen personál Knihovny Národního muzea, která je veřejnou knihovnou, a drobné nezbytné provozy pro výstavní oddělení.

"Původně v historické budově sídlily všechny administrativní složky muzea a většina pracovišť Historického i Přírodovědeckého muzea. Před rekonstrukcí v historické budově sídlilo asi 250 pracovníků," uvedl ředitel. Administrativa je kompletně přestěhována v nové budově, stejně jako Historické muzeum. Přírodovědci mají své pracovny a laboratoře včetně ředitelství v komplexu v Horních Počernicích, doplnil Lukeš.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK