TZ: Bludný kámen

Hudba před i za objektivem / kurátoři: Jozef Cseres, Georg Weckwerth / Bludný kámen / Opava / 9. 11. - 9. 12. 2018

Bludnému kameni se opět daří oživit a dočasně veřejnosti zpřístupnit jedno z nejkritičtějších míst opavského centra. Vedle pravidelného programu v Galerii Cella a v Hovornách Bludný kámen v uplynulých letech také otevřel veřejnosti i kultuře dveře bývalého Divadelního klubu, kaple svaté Alžběty nebo se podílel na vytvoření spolkového centra v Matičním domu. Současnou výstavu Bludný kámen připravil ve spolupráci s rakouským TONSPUR Kunstverain Wien.

Výstava s názvem Hudba před i za objektem představuje dvojici umělců pohybujících se mezi světem hudby a výtvarného umění. Ač mají Keith Rowe a Uwe Bressnik odlišné pozadí tvorby a každý z nich má svou osobitou poetiku, oba dva jsou aktivní muzikanti, které spojuje intenzivní zájem o představení zvuku výtvarnými prostředky.

Keith Rowe (*1940) je pionýrem na poli improvizované hry na kytaru a zakládajícím členem legendárního britského tria AMM. V šedesátých letech se po jazzových začátcích své hudební kariéry rozhodl v rámci novoročního předsevzetí kytaru neladit a začal hrát na nástroj položený na stole, čímž otevřel stavidla celosvětového proudu rozšířených technik hraní na tento nástroj. Protiváhou a zároveň nedílnou součástí jeho abstraktního přístupu k hudbě je spíše konkrétní a jasný výtvarný výraz. Ve svých dílech vychází ze silné tradice popartu, o kterém se často zapomíná, že pochází z Velké Británie a z období, ve kterém Keith Rowe studoval umění.

Uwe Bressnik (*1961) je absolventem vídeňské Vysoké školy užitého umění. Typický je pro něj transmediální přístup a konvenční umělecké žánry jako grafika, socha a malba se u něj prolínají s novými medii, hrami či sportem. Od začátku tisíciletí se soustředí také na propojení hudby a umění a pohybuje se jako autodidakt na experimentální a free impro hudební scéně.

Výstava bude zahájena ve čtvrtek 8.11. v 18:00 hodin v prostoru Slezanky.

Výstavu bude možné navštívit od středy do neděle a potrvá do 9. prosince.

Pořádá: Bludný Kámen Opava a Tonspur Vídeň

Web: http://bludnykamen.cz/ , http://www.tonspur.at

Výstava se koná za podpory města Opavy a MKČR.