Grafik Zdeněk Rossmann bude mít v Ostravě pamětní desku

1. 11. 2018ČTK Infoservis

Grafik Zdeněk Rossmann bude mít v Ostravě pamětní desku. Umístěna bude na fasádě domu, kde v dětství žil. Její autorkou je Šárka Mikesková. Desku odhalí Antikvariát a klub Fiducia společně s okrašlovacím spolkem Za krásnou Ostravu 8. listopadu. ČTK to za organizátory řekla Ilona Rozehnalová.

Rossmann se v roce 1905 narodil v Ostravě. Za první republiky působil ve světoznámé architektonické škole Bauhaus. Zásadní je jeho odkaz v typografii, plakátové tvorbě a knižním designu 30. let a období brněnského Devětsilu. Ceněna je také jeho poválečná tvorba, kdy se věnoval výtvarným úpravám knih a katalogů, instalacím výstav a muzejních expozic. Působil také jako náměstek generálního komisaře pro Expo 58 v Bruselu, které se stalo triumfem pro československé umění.

Za druhé světové války na chatě u Dalešic pomáhal ukrývat parašutistu Františka Pospíšila, velitele operace Bivouac. Na základě udání byl s manželkou začátkem dubna 1943 zatčen. Popraven nebyl mimo jiné proto, že vytvořil náborové plakáty na nucené práce. Do nich ale zakomponoval trikoloru a motiv lípy, což Němcům uniklo. V prosinci 1943 byl deportován do Mauthausenu. Koncentrační tábor přežil a zemřel v Praze v devětasedmdesáti letech.

Pamětní deska bude umístěna na fasádě domu Nádražní 140, v němž v dětství žil. Autorkou pamětní desky je sochařka Šárka Mikesková, o její grafickou úpravu se postaral Robert Bílý. Slavnostního odhalení se zúčastní také syn a vnuk Zdeňka Rossmanna.

"Antikvariát a klub Fiducia se bude slavnému rodákovi věnovat i v dalších listopadových dnech. V neděli 18. listopadu chystáme dětský výtvarný ateliér na rossmannovské téma, který povede Marcela Lysáčková. Účastníci si na něm budou moci pohrát s grafikou po vzoru Zdeňka Rossmanna," uvedla. Ve středu 21. listopadu pak Fiducia nabídne diskusní večer s odbornicemi na dílo známého grafika a tvorbu Bauhausu Martou Sylvestrovou a Markétou Svobodovou.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK