Benátky a tapisérie Joana Miróa se ocitly pod vodou

30. 10. 2018ČTK Infoservis

Záplavy v Benátkách poškodily dvě cenné tapiserie španělského umělce Joana Miróa, které měly být součástí připravované výstavy v paláci Zaguri poblíž náměstí svatého Marka. Informovala o tom dnes italská média. Gobelíny, jejichž cena se odhaduje asi na jeden milion eur (asi 26 milionů korun), skončily pod vodou navzdory tomu, že byly uskladněny ve druhém patře paláce. Budovu totiž voda vyplavila skrze odpadní potrubí.

Výstava Da Kandinsky a Botero (Od Kandinského k Boterovi) se má v paláci Zaguri otevřít ve čtvrtek. Její součástí měly být i Miróovy tapiserie, které v noci na dnešek voda poničila. Gobelíny ještě nebyly instalovány na stěnách a nacházely se v přepravních krabicích, když pracovníci paláce zjistili, že je budova vyplavená. Dovnitř se dostala odpadním potrubím v toaletách.

"Doufáme, že se nám tapiserie podaří zachránit a že je budeme moci brzy vystavit. S touto škodou jsme nepočítali," uvedl organizátor výstavy Mauro Rigoni. Tapiserie už mají v péči odborníci ze slavné gobelínky v Asti, kde se pokusí díla šetrně vysušit a zbavit nečistot a soli.

Benátky se nyní potýkají se silně vzedmutou hladinou Jaderského moře. Jev známý jako "aqua alta" teprve pošesté v historii měření překročil hranici 150 centimetrů. Pod vodou se ocitlo 70 procent historického jádra města.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK