O víkendu bylo částečně zpřístupněno Národní muzeum

28. 10. 2018ČTK Infoservis

Historická budova muzea na Václavském náměstí je zatím otevřena částečně u příležitosti oslav 100. výročí vzniku Československa. Do konce roku bude vstup do muzea zdarma. Až mezi únorem a březnem 2019 by měly být pro veřejnost otevřeny další prostory muzea.

V sobotu byl provoz muzea zahájen za účasti českého prezidenta a premiérů Česka a Slovenska. Večer pak byl připraven pro veřejnost videomapping na fasádu muzea připomínající století československé historie, který z Václavského náměstí sledovaly tisíce lidí. Podle některých médií málo akcentoval některé události s Československem spjaté, například Chartu 77 nebo osobnost prvního českého prezidenta Václava Havla. "Projekce na hodně malou plochu dokázala vměstnat zásadní události československého a českého 20.století, v 70.letech připomněla jak Chartu, tak underground, listopadová revoluce byla pak připomenuta hodně výrazně. Nešlo o historickou studii, ale o vizuální dílo pro veřejnost," sdělil k tomu ČTK historik Michal Stehlík z NM.

Budova dominující centru hlavního města se opravovala přes tři roky, ale uzavřena byla od roku 2011. I proto se dnes, ačkoli hustě pršelo a muzeum ještě není otevřené celé, zcela zaplnily před otevřením muzea schody u hlavního vchodu. Rekonstrukce národní kulturní památky patřila k nejrozsáhlejším a nejnáročnějším svého druhu a přišla na 1,8 miliardy korun.

Lidé zatím v Národním muzeu uvidí část interiérů a dvě velké výstavy. Částečný provoz zahájí Česko-slovenská/Slovensko-česká výstava, mapující klíčové okamžiky 20. století. Poprvé jsou na ní pohromadě důležité dokumenty, které vznik a existenci republiky ovlivnily, jako Pittsburská dohoda, mnichovská dohoda či vídeňská arbitráž. Výstava 2 x 100 pak představí 200 nejvzácnějších exponátů muzea a připomene 200. výročí založení instituce. Stálé expozice včetně přírodovědných s oblíbenou velrybou, plejtvákem myšokem, se otevřou v příštím roce.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK