TZ: Uwe Hand

16. 11. 2018Artalk Infoservis

Uwe Hand / Malíř / Galerie Cermak Eisenkraft: dům SmetanaQ / Praha / 30. 11. 2018 – 14. 2. 2019

Kdokoliv, kdo prohlašoval či prohlašuje, že malířství je mrtvé, především zcela postrádá jakékoliv povědomí o jeho skutečné podstatě, či podstatě samotného umění… (Dr. Till Richter)

Galerie Cermak Eisenkraft pokračuje v prostorách své POP-UP galerie domu SmetanaQ v sérii jedinečných projektů a otevírá výstavu německého figurativního umělce Uwe Handa nazvanou « Malíř », která představí průřez autorovou tvorbou od devadesátých let až do současnosti. V Handově malířské tvorbě převládá téma krajiny, lidí, zvířat a také budov, jelikož jeho otec byl architekt a naučil ho vnímat perspektivu. Fascinován holandskými zátišími a barokním malířstvím, klade Hand důraz na podmanivou atmosféru, dramaticky vystupňované kompozice, citovou vypjatost a využití hry světla a stínu, aniž by jeho obrazy upadaly do barokního šerosvitu. Uwe Hand vyrostl na mořském pobřeží v nejsevernější části Německa, což výrazně ovlivnilo jeho tvorbu. Na jeho obrazech jsou často zachyceny symboly čtyř přírodních živlů - oheň, vzduch, voda, země - jako základní složky světa, kterými se starověká filozofie snažila vyložit nejen přírodní jevy, ale také vnitřní složení člověka. Přesto, že tyto živly postrádají hmotu, v Handově tvorbě se vyznačují strukturou, která jim dodává hmatatelnost. Na obrazech můžeme také vidět nízké obzory a vysoká nebe, ve kterých se střetává skutečnost i abstrakce, záleží pouze na divákovi, který úhel pohledu si vybere. Nejdůležitější inspirační zdroj je pro Handa v současné době tvorba režiséra Davida Lynche, o čemž mohou svědčit i názvy některých obrazů, jako například Twin peaks (2007) a nebo Lynchova citace « Koncept absurdity je něco, čím jsem přitahován ». Podobným způsobem jako Lynch nám Hand umožňuje nekonečnou procházku v malířském časoprostoru, kde se realita stává snem a sen skutečností. Síla Handových obrazů však vychází především z jeho práce s materiálem, odlišným od klasické malby, jakým je například písek nebo beton a důležitou roli hraje i výběr podkladu. Struktury jeho často velmi těžkých pláten se skládají z nespočetných vrstev barvy a materiálů, které byly zpracovány všemi druhy malířských technik a nástrojů vyžadujících vysokou znalost, zkušenosta zručnost. « ….Jeho obrazy se v zásadě podobají dobrým rockovým písním; jsou stejně něžně prudké a poklidně divoké, dokáží být bouřlivé a vždy velmi výrazné, i když často zahalené tajemstvím. Nejenže přeměňují svůj obsah, ony také pohnou a přemění své posluchače, či, v tomto případě, pozorovatele. Proto je Uwe Hand skutečnou skálou v širém moři malířství, které občas skutečně připomíná moře Mrtvé. Neotřesený lidmi, kteří by opět mohli zkoušet prohlašovat cosi o mrtvém oboru, pluje Uwe dál… a malířství nikdy nezemře ». (Dr. Till Richter)

Uwe Hand (*1952 v Schleswigu) žije a pracuje v Berlíně. V letech 1973 - 80 studuje malbu u Ulricha Knispela a Dietmara Lemckeho a v roce 1979 se stává absolventem jeho ateliéru na Vysoké škole umění v Berlíně (Hochschule der Künste). Od 1996 profesorem malířských technik na Univerzitě výtvarných umění v Berlíně (Universität der Künste Berlin -UdK), Univerzitě výtvarných umění v Barceloně (Universitat des Bellas Artes), Univerzita v Provence v Aix-en-Provence (Université de Provence), Vysoké škole designu v Luzernu (Hochschule für Gestaltung), Bauhaus Academy ve Výmaru, Akademii umění Weissensee v Berlíně (Kunsthochschule Weissensee), Akademii umění Muthesius v Kielu (Kunsthochschule Muthesius).

V průběhu výstavy bude vydána autorova monografie s texty od Dr Tilla Richtera (zakladatel a ředitel muzea Till Richter Museum v německém Buggenhagenu, který přetvořil svou vášeň v povolání. Absolvoval klasické studium dějin umění na Sorbonně v Paříži a poté se stal profesorem na americké univerzitě) a od Marka Gisbourna (hostující profesor na 17 universitách ve Velké Británii, Spojených státech a Německu v průběhu let 1987-2013. Prezident britské sekce (AICA) - Mezinárodní asociace kritiků umění – 1994-1997. Autor více než 250 knih o výtvarném umění 20. a 21. století. Přispěvatel mnoha kulturních periodik a blízký spolupracovník BBC v Londýně). Součástí katalogu je i rozsáhlý rozhovor s Uwe Handem a galeristou Tomášem Zapletalem, zaměřený na stěžejní témata autorovy tvorby. O galerii Galerie Cermak Eisenkraft vznikla v roce 2013 s ambicí stát se významným hráčem na poli obchodu s poválečným a současným českým, ale i světovým uměním. Zakladatelé Tomáš Zapletal a David Železný, kteří již na českém trhu s uměním působili dříve samostatně, si za hlavní cíl stanovili vytvoření důvěryhodné, seriózní instituce mezinárodního významu, která díky nejvyšším standardům své práce přispívá ke kultivaci trhu s uměním v České republice. S galerií spolupracuje Nadační fond CE, který již druhým rokem podporuje současné české, ale i zahraniční umělce v jejich činnosti. Fond podpořil například tyto autory: Magdalena Jetelová, Milan Kunc, Jiří Černický, Šimon Brejcha, Martin Velíšek, František Matoušek a další. V současné době galerie provozuje výstavní prostory v Praze: . galerie Cermak Eisenkraft, Dlouhá 12, Praha 1 . POP UP galerie, Smetanovo nábřeží 4, Praha 1, 3. patro domu Smetana Q