Moravská galerie získala do svých sbírek Masaryka od Velčovského

24. 10. 2018ČTK Infoservis

Moravská galerie v Brně získala do svých sbírek šestimetrovou plastiku v podobě hlavy Tomáše Garrigua Masaryka. Dílo Maxima Velčovského patřilo k nejvýraznějším exponátům výstavy Avant Garde na letošním festivalu Re:publika v Brně. Od čtvrtka zájemci zhlédnou Velčovského sochu v Praze na festivalu Designblok.

Poté se červený Masaryk znovu vrátí do Brna. Na jaře 2019 bude součástí výstavy v Místodržitelském paláci, jež připomene 100 let od založení Masarykovy univerzity, sdělila ČTK mluvčí brněnského muzea umění Michaela Paučo. Moravská galerie zároveň zvažuje trvalé umístění červené plastiky.

"O bystu Maxima Velčovského jsem velmi usiloval a jsem rád, že dílo nakonec Moravská galerie skutečně získala. Jedná se o velmi netradiční pojetí státníka a byla by velká škoda, kdyby časem došlo k jejímu znehodnocení. Takto můžeme dílo uchovat pro další generace," uvedl ředitel Moravské galerie Jan Press.

Designér Velčovský nechtěl být autorem dalšího z mnoha tradičních Masarykových pomníků. Svou plastiku proto zamýšlel jako "prolézací sochu", živý objekt.

"Můžete si mu sednout na rameno a vyzpovídat se do ouška, hrát si v něm, nebo si pod ním udělat piknik. Můžete na něm skotačit a hlavně o něm můžete přemýšlet. Snažil jsem se, aby se pozorovatel stal symbolicky fyzickou součástí příběhu TGM, protože tak to je i ve skutečnosti, jenom na to často zapomínáme," uvedl Velčovský.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK