TZ: Jolana Kahounová (Ruchařová)

17. 10. 2018Artalk Infoservis

Jolana Kahounová (Ruchařová) / Někdy na AVU / AVU / Praha / 19. 10. - 5. 12. 2018

Druhý rok výstav Někdy na AVU otevírá další absolventka naší školy Jolana Kahounová, dříve známá pod jménem Ruchařová. Diplomovala v roce 2002 a už během studia se zúčastnila výrazných výstav 90. let, jako byla Zelená v Galerii AVU nebo 99CZ, kterou si připravili sami umělci v domě určeném k rekonstrukci na Václavském náměstí. Prošla ateliéry Jiřího Davida, Michaela Bielického a Vladimíra Skrepla, což ji nasměrovalo směrem k malbě, ale i videoartu a počítačové grafice. Patnáct let od svého absolutoria kontinuálně pracuje a vystavuje, byť i na ní v některých obdobích dolehly rodičovské povinnosti a nutnost se uživit.

Na AVU se vrací se sérií skel Bez názvu malovaných v přírodě. Stejně jako francouzští plenéristé si Jolana Kahounová nakládá na záda malířské potřeby a vyráží do přírody. Na rozdíl od dřevěných kufříků pionýrů realismu a impresionismu vše ukládá do moderního batohu, skla balí do polystyrenu a vytčeným cílům se přibližuje hromadnou dopravou – fascinace přírodou, její neustálou proměnlivostí, pohybem v ní, však zůstává. Procházení, noření se, aktivace smyslů, ostražitost – všechna zastavení a pohyb jsou intenzivním prožitkem, zahrnujícím nostalgické, romantické, estetizující, ekologické, vlastenecké i badatelské obsahy. Intimní kontakt s přírodou je okamžitě zachycen na skle, které se díky své transparentnosti na rozdíl od plátna stává jeho součástí.

Z AVU si autorku pamatujeme spíše jako výraznou figuralistku. Tato linie její tvorby je stále přítomná, nicméně krajina jako primární zdroj inspirace v posledních letech převažuje. Svědčí o tom nepřeberné skicáky s kresbami a texty. Z nich pak v ateliéru vznikají monumentální abstraktní malby, v nichž můžeme nacházet fragmenty přírodních situací, zážitky splynutí i definitivního vydělení.