TZ: Brána do Podsvětí

17. 10. 2018Artalk Infoservis

Brána do Podsvětí / kurátorka: Susanna Wagner Horvatovičová / Galerie Makráč, Galerie Dvojdomek / Praha, Heřmanův Městec / 20. 11. 2018 - 7. 2. 2019, 16. 2. - 10. 3. 2019

Brána do Podsvětí je umělecký projekt kurátorky Susanny Wagner Horvatovičové ve spolupráci s Galerií Bibliothè v Římě, s Galerií Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd v Praze, s Galerií Dvojdomek a SPOKUL HM. Pro výstavu byli pozváni italští umělci a umělci působící v Itálii: Aizimen, Massimo Arduini, Enzo Barchi, Claudio Bianchi, Michal Blumenfeld Sagi, Trina Boyer, Aurelio Bulzatti, Daniele Contavalli, Cristina Falasca, Tatsuo Ikeda, Anna Laura Longo, Ria Lussi, Alberto Parres, Rakele Tombini. Kolektivní výstava bude prezentovaná 19. listopadu v 18 hodin v prostoru věnovanému vědě a umění, v Galerii Makráč Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd ČR, Heyrovského nám. 2 v Praze (19.11.2018-7.2.2019). Od 15. února 2019 bude putovní výstava zahajena s úvodním slovem Susanny Wagner Horvatovičové v 18 hodin v Galerii Dvojdomek, ul. Havlíčkova 806, Heřmanův Městec (15.2.-10.3.2019). Výstavu pořádá městská organizace SPOKUL HM pod záštitou města Heřmanův Městec.

Italská výstava Brána do Podsvětí je věnována tématu duchovní dimenze podle umění starověké etruské i římské civilizace. Představuje rozdílné umělecké interpretace světa pojmenovaného Hádés a Charón, či Rajské zahrady na ostrově, symbolizující cestu duše do podsvětí. Mnoho umělců prezentuje ve svých fotografiích, figurativních kresbách a malbách současný pohled na starověkou řeckou a římskou mytologii a tehdejší náboženské přesvědčení. Další se věnují etruské pohřební ikonografii, jako jsou například pořádání hostin a zavřené dveře, které jsou zobrazeny uvnitř nebo venku nad etruskými hroby a vypadají podobně jako vchod do soukromého bytu. Nekteří umělci ve své práci odrážejí spíše univerzální hodnoty historicky vnímaného tématu a představují v abstraktních formách či v environmentálních příkladech nepolapitelnou záhadu Času a Věčnosti. Kolektivní výstava je inspirována ohromným kulturním bohatstvím mýtů a obrazů, které charakterizuje historie a identita Itálie a středomořských zemí. Díky tomu můžeme lépe prozkoumat to, co pro nás dnes znamená duchovní čí spirituální dimenze a jak si současní italští umělci dokáží představit a zobrazit neviditelný svět podsvětí.

BRÁNA DO PODSVĚTÍ

Umělci: Aizimen, Massimo Arduini, Enzo Barchi, Claudio Bianchi, Michal Blumenfeld Sagi, Trina Boyer, Aurelio Bulzatti, Daniele Contavalli, Cristina Falasca, Tatsuo Uemon Ikeda, Anna Laura Longo, Ria Lussi, Alberto Parres, Rakele Tombini.

Kurátorka: Susanna Wagner Horvatovičová