Primátor kritizuje postup obvodu při tvorbě sochy Věry Špinarové

17. 10. 2018ČTK Infoservis

Ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) dnes kritizoval centrální městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz za to, jak rozhodoval o vzniku sochy zesnulé zpěvačky Věry Špinarové. Fakt, že dílo zadal bez soutěže konkrétnímu umělci, vadí představitelům kulturního života ve městě. Jejich výhrady Macura považuje za oprávněné. Ztvárnění oblíbené zpěvačky vzbudilo kritiku i mezi lidmi. Poukazují na to, že socha neodráží podobu Špinarové a vznikla už i petice za její odstranění.

K podobě sochy, s jejímž ztvárněním není spokojená ani rodina zpěvačky, se primátor vyjadřovat nechtěl. Podle něj jde o subjektivní názor a kritickým hlasům v tomto směru nelze předejít ani soutěží. "Další věc je způsob zadávání těchto zakázek, který já považuji za špatný," řekl Macura. "V tomto konkrétním případě považuji za špatně i to, že nebylo náležitě komunikováno s rodinou. Jestli nejbližší rodina řekne, že se jim to nelíbí a že s tím nesouhlasí, tak je to vlastně to nejhorší, co se mohlo stát," uvedl Macura.

Obvod k vytvoření sochy oslovil Davida Moješčíka známého například dílem Levitace na nádraží v Ostravě-Svinově nebo Památníkem Operace Anthropoid v Praze. "Pro náš obvod již vytvořil v roce 2017 sochu Leoše Janáčka, která je umístěna na Jiráskově náměstí a velice se nám líbí. Proto jsme i pro další dílo oslovili přímo pana Moješčíka," uvedla mluvčí obvodu Jana Pondělíčková. Moješčík v obvodu vytvořil i sochu Karla Kryla u budovy rozhlasu, která ale podle mluvčí nebyla hrazena z rozpočtu obvodu.

Primátor uvedl, že město má v plánu vytvořit kancelář městského architekta podobnou například Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy, která by měla pomoci řešit podobu veřejného prostoru ve městě.

"Zrovna tento případ ukazuje, že tady něco takového chybí," míní Macura. Podle něj by měl obvod zvážit, zda lze situaci ještě řešit.

"Já jsem dílo viděla, až když bylo hotové, a sama za sebe si dovedu představit, že by bylo více realistické, líbil by se mi na ní více jiný, pro ni typičtější účes, nicméně v určitých detailech ji spatřuji," uvedla starostka Petra Bernfeldová (hnutí Ostravak). Mluvčí připomněla, že už v zadání obvod nepožadoval zcela realistickou podobiznu.

Autor při odhalení sochy uvedl, že si za ztvárněním zpěvačky stojí a že nejde o konkrétní Věru Špinarovou v nějakém časovém období, nýbrž esenci zpěvaččiny podoby.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK