Chebské Retromuzeum představilo minulost designu firmy Jitony

17. 10. 2018ČTK Infoservis

V Retromuzeu Galerie výtvarného umění v Chebu začala dnes výstava věnovaná nábytkářské firmě Jitona. Představí historii designu, který Jitona využívala. Lidé uvidí i některé konkrétní výrobky firmy, kompletní obývací pokoj Rubín v elegantní mahagonové dýze, ukázky z obývacího souboru U-300, příklady kuchyní, ale také autorský nábytek pro architekturu.

"Jitona díky tvůrčímu duchu Huberta Nepožitka dokázala až do 70. let svůj sortiment inovovat dle světových trendů. V 70. letech navázala spolupráci s Ústavem bytové a oděvní kultury a vypsala několik studentských soutěží na experimentální nábytek a nábytkové sestavy," shrnul vývoj designu nábytkářské firmy kurátor výstavy Ladislav Zikmund-Lender.

V 80. letech se ale nastavený kurz inovace a experimentu zpomalil a po odchodu Huberta Nepožitka do penze ztratil vývoj nových typů nábytku na své nápaditosti.

Jitona byla jedinečná v tom, že se zabývala celým spektrem sortimentu, od obývacích a jídelních sestav, přes kuchyně až po dětské pokoje, ložnice a úložné systémy. Současně ale nerezignovala na tradiční materiál: masiv a dřevěnou dýhu.

Retromuseum v Chebu od svého počátku systematicky prezentuje podniky socialistické éry, jejichž výrobky představují důležitý příspěvek k designu této epochy. Představilo už Botanu Skuteč, respektive její značku Botas, Plastimat Liberec a Elektro-Praha Hlinsko, výrobce elektrospotřebičů ETA.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK