TZ: Fotograf Festival otevírá poslední výstavy o reprezentaci genderu či možnosti nicnedělání

16. 10. 2018Artalk Infoservis

Fotograf Festival otevírá poslední výstavy o reprezentaci genderu či možnosti nicnedělání / Praha / 1. 10. – 1. 11. 2018

Osmý Fotograf Festival vstupuje do své druhé poloviny a připomíná dvě výstavy, které navazují na hlavní téma letošního ročníku – práce, volný čas a tenká hranice mezi nimi. Ve Fotograf Gallery je od poloviny října otevřená skupinová výstava Re*creation, která se věnuje uměleckému přivlastnění a v Ateliéru Josefa Sudka se uskuteční výstava s názvem Žena za mixérem, která naráží na problematiku genderových stereotypů v reklamě. V rámci Fotograf Festivalu, který od začátku října probíhá v pražských galeriích i méně tradičních výstavních místech, proběhlo dosud 12 vernisáží, 5 komentovaných prohlídek, 6 uměleckých přednášek i diskuzí a 3 umělecké performance. Většinu výstav bude možné navštívit i v průběhu listopadu.

Přestože je Fotograf Festival v polovině, některé výstavy teprve zahájí. Ty otevřené mohou lidé navštívit i během listopadu. „Určitě bych doporučila navštívit výstavu The self and the promise, která probíhá ve výlohách a interiéru showroomu Vitra v Karlíně. Francouzská umělkyně Céline Berger a domácí autorka Lucie Rosenfeldové zde prezentují videa vztahující se k pracovnímu korporátnímu prostředí a jeho estetice,“ doporučuje ředitelka festivalu Markéta Kinterová.

Ústřední výstava festivalu s názvem Re*creation začíná v polovině října ve Fotograf Gallery v centru Prahy. Tato skupinová výstava nahlíží na téma „rekreace“ ze dvou úhlů pohledu. Jednak jako na čas nabrání sil k další tvorbě, a také jako na prostor pro přepracování již hotového. Výstava se tak zabývá problematikou uměleckého přivlastnění, takzvané apropriace, jak ji známe již od dob Andyho Warhola. Přisvojení si již existujících snímků zpochybňuje vztah mezi soukromým a veřejným, převrací roli originálu a reprodukce a odpoutává přitom pozornost od produkce obrazu směrem k distribuci, recepci a interpretaci fotografií. Výstava Re*creation představuje vedle renomovaných fotografů, jako je například německý umělec Jens Klein, i mezinárodně oceňované mladé autorky, jako jihoafrickou fotografku Lebohang Kganye nebo německou mediální umělkyni Manju Ebert. Součástí výstavy je filmový program sestavený do hodinového pásma, který prezentuje krátké a experimentální filmy, především německé provenience z posledních deseti let. Návštěvník nalezne ve Fotograf Gallery rovněž tradiční festivalovou čítárnu, která je pro účely výstavy Re*creation doplněna několika autorskými fotografickými knihami. Výstavu je možné navštívit do 10. listopadu.

Poslední výstavou, která se v rámci letošního ročníku Fotograf Festivalu s podtitulem „Ne-práce: Zaměstnání volnem“ otevře, bude výběr z tvorby reklamních fotografů z 80. a 90. let. Výstava Žena za mixérem pohlíží skrze fotografii na genderové stereotypy v reklamě a představuje sondu do reklamního světa elektrospotřebičů a s nimi prezentovaných mužských a ženských rolí v reklamní a propagační fotografii. Výstava bude otevřená do 25. listopadu v Ateliéru Josefa Sudka.

Od 19. do 20. října bude probíhat interaktivní happening skupiny Mothers Artlovers v Kampusu Hybernská, kde pod vedením umělkyně Hany Hillerové vznikne prostorová instalace. Na happening naváže 21. října debata nazvaná Gender a sebevědomí v uměleckém provozu, kterou bude moderovat Darina Alster, umělkyně, aktivistka a zakladatelka skupiny Mothers Artlovers.

Fotograf Festival potrvá do 1. listopadu 2018 na vybraných místech v Praze. Podrobné informace o programu je možné získat na www.fotografestival.cz. Vstup na výstavy je zdarma.