TZ: Průzkumy bydlení

11. 10. 2018Artalk Infoservis

Průzkumy bydlení / kurátorka: Romana Veselá / Galerie G18 / Zlín / 17. 10. – 28. 11. 2018

Slavnostní kolaudace výstavy a galerie proběhne 17. 10. 2018 v 18 hodin.

Čím je pro nás bydlení a jak ho vnímají designéři? Jaké otázky si kladou a jaká řeší aktuální témata?

Vystavující: Maulina Augustin, Michaela Brajková, Kateřina Brůhová, Jan Břeský, Vendula Burgrová, Barbora Cekotová, Zuzana Čičová, Frederik Dedik, Diana Dobrescu, Radoslav Dostál, Eva Dvořáková, Petra Facunová, Magdalena Feikusová, Zdeňka Fusková, Radka Gičevová, Šárka Hermannová, Tomáš Heřmánek, Lucie Horáková, Adéla Hrazdíková, Gina Iriyani, Christian Jánský, Kateřina Kochánková, Tereza Konečná, Tereza Koníčková, David Kraváček, Tomáš Krejčí, Iveta Krníčková, Eliška Křupalová, Leona Kubišová, Pavlína Lukešová, Daniel Macek, Nikol Malá, Andrea Malinová, Michal Marko, Petr Mazoch, Piret Meos, Pavel Mrňous, Daniel Naď, Jana Náhliková, Michaela Nerudová, Karolína Pálková, Simona Petrlová, Kateřina Plesníková, Petra Podsedníková, Martin Přibík, Miroslava Ptáčková, Iva Raisová, Pavel Ratajczyk, Yessica Riary, Kateřina Rozsypalová, Lucia Sekerková, Maria Sixtová, Libor Stuchlík, Marcela Šedivá, Zuzana Šišlerová, Zdeňek Šmída, Judita Šustrová, Barbora Tichá, Ondřej Tichý, Aneta Vašatová, Tomáš Verner, Kristina Vontszemüová, Rudolf Vychovaný, Petr Zákutný, Rostislav Zapletal, Hanka Žůrková.

Výstava Průzkumy bydlení Vás skrze práce studentů Fakulty multimediálních komunikací UTB provede pomyslným bytem. Je složená ze tří zón, kdy každá tematizuje jednu z etap života člověka. Dětství, puberta a dospělost jsou součásti běžného života, bydlení i naší výstavy, která nás vede k pochopení, jak jsou struktura a zkušenostní obsah přemýšlení o designu předznamenány podmínkami přirozeného světa. Výstava reflektuje proměnu našich potřeb a zájmů v jednotlivých fázích života prostřednictvím předmětů a představ mladých designérů. Od prvního nábytku do dětského pokojíčku, hraček a pohádek nás provází světem studentů a jejich zájmů, možnostmi moderních technologií a chytrých domácností až po funerální design.

Smysl vystavování předmětů denní potřeby v galerii může být totiž pouze jediný, aby pro nás přestaly být pouhou věcí, kterou si zapneme televizi, nebo do ní dáme čisté ponožky, ale staly se zástupcem, či fragmentem našeho života. Abychom o nich přemýšleli v kontextu naší potřeby, pohodlí, kvality života a současně uvažovali o věcech samotných, o jejich formách a tvarech, materiálech a funkčnosti. Tedy abychom k nim nepřistupovali jako uživatelé, ale na chvíli jsme se stali průzkumníky našeho života, našich materiálních tužeb a potřeb.

Leitmotivem celé výstavy je Orwellova kniha 1984, kterou si nejenom můžete přečíst v 8 exemplářích, které zpracovali studenti grafického designu a reklamní fotografie, ale její citace nás provází celou výstavou. Mají nás dovést k odosobnění a odcizení věcí denní potřeby. Divnosvět Orwellovi Oceánie, kde neexistuje soukromí, individualita a vše je kolektivní, je ideálním prostorem proto, začít o běžných věcech přemýšlet jinak, z pohledu neuživatele.

Výstava je koncipována jako prostor, ve kterém si divák může pohrát a počíst, přemýšlet a vracet se třeba i několikrát.

Výstavou Průzkumy bydlení Fakulta multimediálních komunikací otevírá svou novou výstavní platformu - galerii G18, která se bude orientovat na současné trendy a tendence formující aktuální design a umění především v české a evropské oblasti, a na společenskou funkci umění a designu.

Výstavní prostory galerie se nachází v nové univerzitní budově U18, v přízemí věže B a stejně jako celou budovu ji navrhla Eva Jiřičná. Výstavní plochu o výměře 215 m2 najdete na adrese Štefánikova 5670 ve Zlíně. Veškeré dění je již teď možné sledovat na webu a sociálních sítích galerie.