TZ: Svátek studia vizuální kultury v Čechách: Druhý ročník mezioborové konference Na viděnou představí inovativní domácí výzkumy, zahraničního hosta i aktuální knihy o tom, jak kriticky vidět svět

Svátek studia vizuální kultury v Čechách: Druhý ročník mezioborové konference Na viděnou představí inovativní domácí výzkumy, zahraničního hosta i aktuální knihy o tom, jak kriticky vidět svět / Fresh Eye / kino Ponrepo / Praha / 17. 10. 2018

Platforma pro studium vizuální kultury Fresh Eye pořádá druhou mezioborovou konferenci Na viděnou II. Navazuje tak na úspěch loňského setkání odborníků z oblasti dějin umění, společenských věd, historie, filmu a médií, které se uskutečnilo v říjnu roku 2017 v Praze. Letošní konference se zaměřuje na aktuálně probíhající výzkumné projekty v oblasti studia obrazu a vizuální kultury a vedle domácích hostů představí i zahraničního experta a zprostředkuje nákup oborové literatury.

Konference Na viděnou II. se odehraje 17. října 2018 v kině Národního filmového archivu Ponrepo v ulici Bartolomějská 291/11, Praha 1. Program konference, která začne ve 14:00 hodin, je rozdělený do dvou panelů studentů–doktorandů a profesionálních týmů. Celkem bude představeno osm vhledů do současné výzkumné praxe kriticky zkoumající, jaké obrazy utváří svět kolem nás. Za studenty promluví kromě jiných doktorand Tomáš Kolich (FF UK) věnující se problematice vizualizace sítí, teoretička a kurátorka Marie Meixnerová (PedF UPOL), která poukáže na vztah mezi internetovým uměním a estetickým vzdělávání či Leona Kubišová (FMK UTB) zaměřující se na význam vizuální gramotnosti (nejen) pro studenty a pedagogy výtvarných oborů.

Z panelu profesionálních výzkumníků se návštěvníci mohou těšit například na příspěvek o reklamě za éry komunistické diktatury, který přednesou filmová historička Lucie Česálková (NM, NFA) a historik Ondřej Táborský (NM). Mezi další mluvčí patří také Renáta Sedláková (FF UPOL) představující výzkum na téma zobrazování Romů v hlavním domácím televizním zpravodajství. S výzkumem na poli současného umění seznámí kurátorky Edith Jeřábková (UMPRUM, Are) a Zuzana Blochová (Are), jež ve spolupráci s filmovou teoretičkou Kateřinou Svatoňovou inovativním způsobem prozkoumávají pozůstalost klíčové osobnosti československé nové vlny výtvarnice Ester Krumbachové.

Hlavním bodem programu konference bude přednáška teoretika obrazu, historika umění a zakladatele Centre for Visual Studies v Záhřebu, Krešimira Purgara, o možných budoucích pojetích obrazu nazvaná Allegories of Post-Representation: On the Future of Images. Přestávky v odpoledním programu vyplní možnost zakoupit aktuální knižní tituly věnované studiu obrazu u pultů knihkupectví ArtMap, VVP AVU a NFA.

Vstup na konferenci je pro všechny účastníky zdarma. Žádaná je pouze registrace na ticketing portálu GoOut, kterou je možné provést přes odkaz: https://goout.net/cs/jine-akce/na-videnou-2018/varhd/+oxsbk/.

Více informací o hostech konference a programu můžete nalézt na webu konference: http://fresh-eye.cz/konference/ nebo v FB události: https://www.facebook.com/events/268762460419955/.

Platforma pro studium vizuální kultury Fresh Eye pořádá od roku 2011 tematické přednáškové večery, které dávají mladým badatelům, umělcům, kurátorům a žurnalistům prostor pro prezentaci projektů zaměřených na kritickou reflexi fenoménů současné vizuální kultury. Více informací o platformě, včetně aktualizované online knihovny, přednáškového video archivu a nabídky vzdělávacích workshopů pro střední školy naleznete na stránkách www.fresh-eye.cz.