TZ: Picasso Life

Pablo Picasso / Picasso Life / Galerie Mariánská / České Budějovice / 13. 9. - 30. 10. 2018

Galerie Mariánská v Českých Budějovicích hostí v těchto dnech unikátní výstavu “Picasso Life”, která je zaměřená na Picassův život a jeho celoživotní tvorbu. Jejím záměrem je představit i mladé generaci tuto ikonu Kubismu nejen jako umělce, ale také jako člověka. Kurátorům celé výstavy se podařilo přemluvit vášnivého sběratele Pabla Picassa a majitele výstavní sbírky “The World of Picasso” na zápůjčku části jeho sbírky tohoto umělce.

Celá koncepce výstavy je vhodná jak pro znalce umění, školní skupiny, tak pro každého kdo si chce třeba jen zpříjemnit odpoledne. „Čím déle se na díla Pabla Picassa dívám, tím více významů objevuji“ řekl po shlédnutí celé výstavy student architektury Pavel Mazánek, který Galerii Mariánská navštívil se svou třídou v rámci výuky.

Výstava “Picasso Life” představuje ve 125 exponátech průřez jeho tvorbou, ať už se jedná o tisky, litografie nebo kresby, dokumentární materiály a filmy. Návštěvník zde nalezne např. 64 výtisk prvního vydání Zevrose, plakáty z galerií a výstav Pabla Picassa. Málokdo ví, že Picasso miloval zvířata, která se také odrážela v jeho celoživotní tvorbě, ve které jsou zajímavostí kresby zvířat jedním tahem štětcem.

Nejzásadnějším dílem této výstavy je olejomalba, která je umístěna v hlavním sále výstavy a jsme velice rádi za zapůjčení této olejomalby Pabla Picassa, která je součástí edice asi 12 děl s motivem čerta, kterou Pablo Picasso namaloval na zakázku kupujícímu, který ovšem díla neodebral a tak skončily v soukromých sbírkách po celém světě.