TZ: Začíná osmý ročník Fotograf Festivalu s názvem Ne-práce: Zaměstnání volnem

Začíná osmý ročník Fotograf Festivalu s názvem Ne-práce: Zaměstnání volnem / Praha / 1. 10. – 1. 11. 2018

Fotograf Festival již poosmé propojí české a zahraniční autory, které spojuje médium fotografie a kteří nabourávají zažité stereotypy ve společnosti. Letošním tématem je tenká hranice mezi prací a volným časem, která se v 21. století vytrácí. Festival poukazuje na práci, která je neviditelná a prováděná často ve vlastním volném čase a na fakt, že naopak práci čím dál více narušuje prokrastinace, a to především skrze digitální technologie. V průběhu celého října budou probíhat výstavy, performance a komentované prohlídky v etablovaných galeriích i méně tradičních výstavních místech. V sobotu 6. října proběhne celodenní sympozium s provokativním názvem Věčné prázdniny se zahraničními hosty nad tématem práce a jejích současných těžko uchopitelných podob. Fotograf Festival se koná od 1. října do 1. listopadu 2018 na různých místech v Praze.

„Osmý ročník Fotograf Festivalu představuje program propojující médium fotografie s diskutovanými sociálními otázkami z oblastí práce a volného času. S četnými změnami v oblasti pracovní síly, pracovní náplně a ve způsobech jejího vykonávání, se nutně mění i obsah slova „práce“. Stejně tak se dlouhodobě proměňuje vztah mezi časovými režimy, které stále tradičně označujeme jako pracovní a volný čas. Téma shrnuje záměrný protiklad v názvu letošního ročníku, kterým je Ne-práce: Zaměstnání volnem a odkazuje k němu i provokativní zpracování vizuálního stylu festivalu. Jako každý rok se festival zaměří i na specifika fotografie a reprodukovatelného obrazu jako takového, a to skrze tvorbu zahraničních i domácích autorek a autorů,“ vysvětluje kurátorka letošního ročníku Tereza Rudolf.

Nakolik jsme v současném světě pouze hodnotnými daty a jak s takovým chápáním kreativně pracovat, zjišťuje americká umělkyně Jennifer Lyn Morone. Její výstava na pomezí designu, uměleckého zpracování sebe sama a experimentálního komerčního projektu se otevře v úterý 2. října v galerii Kvalitář. Příznivci tradičněji pojímaného zpracování digitálního a analogového obrazu se mohou těšit na komentovanou prohlídku v galerii Fotografic, kde je fotografka Libuše Jarcovjáková 3. října provede zátišími rozestlaných postelí a představí tak své zatím dosud nezveřejněné fotografie z osmdesátých let.

Ve čtvrtek 4. října by měli fanoušci fotografie a videa zamířit do pražského Karlína. V prodejně designového nábytku Vitra se instalací za výlohou představí práce francouzské umělkyně Céline Berger a české tvůrkyně Lucie Rosenfeldové. Na výstavu naváže diskuze mezi umělkyněmi a Jennifer Lyn Morone o podvratných uměleckých praktikách v rámci nadnárodních firem a posléze i otevření druhé samostatné výstavy Céline Berger v Karlin Studios. Tato výstava Tanec v kruhu odkrývá pomocí vyprávění zachyceného ve videu erotiku a křehké vztahy tam, kde bychom je příliš nečekali, a sice za hradbou luxusních pracovních obleků představitelů top managementu.

V druhém týdnu se Fotograf Festival podívá více na tvorbu lokálních autorek a autorů, a to i starší generace amatérů, jakou jsou letošní hosté festivalu z fotografického kroužku sdružení Elpida. Skupina seniorů spolu s umělkyní Isabelou Grosseovou prezentují od 9. října společný

projekt v galerii Jelení. Zahájení výstavy schované v poutavém dvoře bývalé pekárny na Strossmayerově náměstí bude spojeno se stěží přehlédnutelnou prezentací fotografií britské umělkyně Martiny Mullaney. Její obří černo-bílé zvětšeniny pocházejí ze série focené na mobilní telefon v mezi-čase, kdy se umělkyně nemusela věnovat ani svým dětem ani pracovním povinnostem a budou k vidění na zdech galerie Artwall na letenských svazích.

V sobotu 6. října proběhne v co-working studiu Opero mezinárodní diskuzní setkání nad tématem práce a jejích současných těžko uchopitelných podob v rámci terciálního sektoru služeb. Sympozium s názvem Věčné prázdniny přivítá zahraniční hosty jako je italský sociolog a filozof Maurizio Lazzarato, britská kulturní kritička Nina Power či slovenský filozof Lukáš Likavčan. Akce bude zahájena dopoledním promítáním filmu Oběd zdarma pro všechny: Přijmi nepodmíněné příjmy, rakouského režiséra Christiana Toda, který na film naváže svým příspěvkem. Den uzavře minimalistická divadelní inscenace umělkyně Barbory Kleinhamplové ve spolupráci s Terezou Stejskalovou. Ta se pod názvem Plačky nad příliš dlouhým životem odehraje ve veřejném prostoru pražské Letné, a to přímo v kadeřnickém salonu Tomáš Veselka.

Fotograf festival bude zahájen 1. října v 15:00 na Maltézském náměstí a potrvá do 1. listopadu 2018 na vybraných místech v Praze. Podrobné informace o programu je možné získat na www.fotografestival.cz. Vstup na výstavy je zdarma, na sympozium je vstupné 100 Kč.

O Fotograf Festivalu:

Fotograf Festival se zabývá průniky fotografie a současného umění – stejně jako partnerské projekty Fotograf Gallery a Fotograf Magazine. Festival probíhá v Praze v podzimních měsících. Díky napojení na řadu institucí a odborníků nabízí celou řadu akcí překračujících rozsah média fotografie směrem ke komunitním projektům, performancím, diskusím, procházkám a setkáváním také mimo zavedené výstavní prostory. Smyslem festivalu je otevírat společensky a umělecky relevantní témata a skrze různorodý program a média je podrobit odlišným otázkám a interpretacím.

Více informací o festivalu naleznete zde:

www.fotografestival.cz

www.fotografmagazine.cz

www.facebook.com/fotografestival/

www.instagram.com/fotografestival/