TZ: Národní technické muzeum a městská část Praha 7 představují opravené koně z Letenského kolotoče

Národní technické muzeum a městská část Praha 7 představují opravené koně z Letenského kolotoče / Národní technické muzeum / Praha / 26. 9. 2018

Všech jednadvacet koní z Letenského kolotoče bylo opraveno a od 25. září 2018 si šest z nich spolu s dalšími ukázkami z interiéru kolotoče mohou prohlédnout návštěvníci v Národním technickém muzeu. Na opravu interiéru kolotoče přispěla veřejná sbírka pořádaná Národním technickým muzeem ve spolupráci s MČ Praha 7.

„Oprava koní z Letenského kolotoče byla velmi náročná“, říká generální ředitel NTM Karel Ksandr. „Obdobná akce v České republice nikdy neproběhla. Restaurátoři z různých specializovaných pracovišť koně opravovali technikami, pomocí kterých byly před více než 100 lety postaveny, včetně toho, že koně potáhli pravou koňskou kůží.“

„Letenský kolotoč je nejstarší podlahový kolotoč v Evropě. Jsme všichni vděční za ten zázrak, že se takto unikátní památka na Letné zachovala. Úspěšná sbírka na záchranu koní z Letenského kolotoče potvrdila, že se Pražané dokáží za své památky postavit a nenechat je ve štychu. Děkuji všem, kdo pomohli,“ uvedl Jan Čižinský, starosta Prahy 7.

„Je skvělé, že již můžeme vidět konkrétní výsledek nadšení a energie řady přispěvatelů a podporovatelů naší veřejné sbírky. Velice se těším, až bude opravený i kolotoč a koně budou opět dělat radost dětem,“ řekla radní Prahy 7 Hana Třeštíková.

Většina z koní byla v tak špatném stavu, že vyžadovala opravu vlastní dřevěné konstrukce, těla byla vytvořena z tvarově upravených jutových pytlů vyplněných slámou a africkou travou, potažena jsou koňskou kůží dovezenou z Francie.  Kromě čtyř koní – Poly, Flora, Blesk a Šemík – má „stádo“ nová sedla. Oprava koní trvala půl roku. Uvnitř koní se dochovaly zajímavé památky na minulost – novinové články z roku 1923 a 1937, mince z doby monarchie a historické vstupenky, např. do Parku kultury a oddechu Julia Fučíka Praha 7.

Od 25. září 2018 si šest opravených koní mohou prohlédnout návštěvníci v Národním technickém muzeu. Jeden z koní je zachován a vystaven v původním zakonzervovaném nálezovém stavu, představeny jsou další opravené části interiéru – rytíři z papírmaše, k vidění jsou i zmíněné nálezy z rozebraných koní. Oprava samotného kolotoče bude dokončena v první polovině roku 2019.