Cenu pro mladé skláře získal čínský umělec, do práce zapojil okolí

20. 9. 2018ČTK Infoservis

Vítězem mezinárodní soutěže pro mladé sklářské výtvarníky Stanislav Libenský Award se stal čínský umělec Wang Jün-siao. Jeho práce se jmenuje Projekt sukulenty - Individuální rozmanitost a skládá se z množství drobných objektů. Porota na jeho práci kromě dalších kvalit ocenila také to, že je příkladem sociálního projektu. Autor při vzniku práce spolupracoval s dalšími lidmi. Jeho práci i další soutěžní objekty si mohou lidé prohlédnout v centru současného umění DOX, kde dnes byli vyhlášeni vítězové.

"Autor vytvořil soubor rozličných drobných plastik. Stejné tvary - menší či větší, ale v různých barvách. Ale umělec v tom nebyl sám, spolupracoval s dalšími lidmi. Převedl sklo jako komunikační nástroj. Sklo nás může spojovat," uvedla mezinárodní porota při zdůvodnění svého rozhodnutí. Hlavní cenou pro vítěze je třítýdenní pobyt ve sklářské škole Pilchuck Glass School v USA.

Ocenění Stanislav Libenský Award je poctou významnému umělci a pedagogovi. Libenský (1921 až 2002) se svou životní i uměleckou partnerkou Jaroslavou Brychtovou významně přispěl k vývoji moderního uměleckého skla. Jeho díla hostila řada zahraničních galerií, na světové výstavě Expo v roce 1958 v Bruselu získal prestižní ocenění Grand Prix

Záměrem pořadatelů ceny je mimo jiné seznamovat veřejnost s tvorbou nejmladší generace sklářských výtvarníků, na výstavě mohou vidět práce studentů z celého světa a nahlédnou tak do budoucnosti oboru, který má v Česku dlouhou tradici.

Do jubilejního desátého ročníku ceny se přihlásilo 32 umělců ze 17 zemí - mimo jiné z USA, Japonska, Číny nebo Indie. Účastní se mladí umělci bakalářského nebo magisterského studia, kteří ve své závěrečné práci pracovali se sklem.

"Kvalita soutěžních prací je velmi vysoká. Reprezentuje širokou škálu uměleckých přístupů. V každém případě bylo pro komisi velmi obtížné vybrat tři vítěze. Nakonec jsme je vybrali s vědomím, že sklo může být tradičním materiálem, ale také fungovat jako prostředek konceptuálního umění. Gratulujeme!" uvedl předseda letošní mezinárodní poroty Vesa Varrela, finský umělec a designér.

Druhé místo obsadila Judith Rouxová z Francie s dílem Na cestě, které kombinuje linie a architektonické struktury, jež pracují s prostorem a světlem. Třetí se umístil Eric Hess z USA s prací nazvanou Křehké. Kombinuje dva transparentní materiály - led a sklo. "Zachytil tak pomíjivost a křehkost života. Evokuje téma, které nás provází po mnoho tisíciletí," uvedla porota.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK