TZ: Den architektury zve příští týden na více než 300 akcí v 90 městech, již tento čtvrtek proběhne warm-up v pražském Světozoru

Den architektury zve příští týden na více než 300 akcí v 90 městech, již tento čtvrtek proběhne warm-up v pražském Světozoru / 28. 9. - 4. 10. 2018

Nejstarší fungující továrna ve střední Evropě, budova postavená jako betonový odlitek, první kubistický dům v Praze, cenami ověnčená ukázka modulární architektury, zdařilé i nezdařilé rekonstrukce, stavby navržené předními českými architekty jako jsou Josef Gočár, Josef Pleskot či Antonín Engel, místa, kde se psala historie i budovy, které reprezentují současnost a budoucnost české architektury. DEN ARCHITEKTURY mezi 28. zářím a 4. říjnem nabídne široké veřejnosti nový pohled na architekturu kolem nás. V rámci akce Hurá dovnitř! festival otevře návštěvníkům zajímavé stavby, které jim mnohdy bývají nepřístupné, nabídne procházky s výkladem architektů, urbanistů a dalších odborníků a uspořádá workshopy pro dospělé i pro děti. Organizátoři zvou na více než 300 akcí v bez mála 90 městech po celé České republice a na Slovensku, až na výjimky je program zdarma.

Již tento čtvrtek, 20. září, se v pražském kině Světozor uskuteční festivalový warm-up, se kterým se propojují DEN ARCHITEKTURY a FILM A ARCHITEKTURA. Na programu bude projekce životopisného snímku Eames: The Architect and The Painter, jenž představí manželskou dvojici Charlese a Ray Eamesovy, kteří jsou v širokém povědomí vnímáni jako nejvýznamnější američtí designéři 20. století. Po filmu bude následovat skype rozhovor s filmařem, umělcem a spisovatelem Eamesem Demetriosem, který je vnukem manželů Eamesových. Ten povede Adam Gebrian. Momentálně zbývají poslední vstupenky.

Podrobný program mezinárodního festivalu Den architektury 2018 v jednotlivých městech v ČR i na Slovensku je včetně otevřených budov v rámci Hurá dovnitř! k dispozici na   www.denarchitektury.cz.

Součástí DNE ARCHITEKTURY je mezinárodní filmový festival FILM A ARCHITEKTURA, který se nově rozrostl do dvaceti měst. Hlavní osu programu budou tvořit celovečerní autorské filmy se zaměřením na architekturu, tvorbu měst a design.

 

Den architektury v Praze a regionech

PRAHA

V hlavním městě je připraven opravdu pestrý program, který zahrnuje přes sedm desítek akcí. Kubismu a jeho derivátům se bude věnovat procházka po Praze, která nás provede po tom nejlepším a nejzásadnějším, co se v architektuře tohoto stylu událo.  Otevřen veřejnosti bude Obecní dům, ve kterém před 100 lety vznikalo Československo a na jehož výzdobě se podíleli například Alfons Mucha nebo Max Švabinský. Mimořádně zpřístupněna bude i Smetanova síň, Cukrárna, Slovácký a Orientální salonek či Salonek Boženy Němcové. Své dveře otevře Hotel International, který je jedním z nejlepších příkladů tzv. sorely v české architektuře.  Vinohrady nabídnou prohlídku budovy Sokola, která je příkladem jedné z nejčistších pražských funkcionalistických staveb přelomu 30. a 40. let minulého století, Domu zemědělské osvěty od Josefa Gočára, Laichterova domu od Jana Kotěry či bývalou Šretrovu restauraci v Riegrových sadech s vyhlídkovými terasami.

Název programu Praha nepostavená pod sebou skrývá procházku po pražských nábřežích, představující prvorepublikové architektonické vize, které měly za cíl obohatit Prahu o nové reprezentativní dominanty. Po stopách street artu se vydáme s kurátorkou a novinářkou Sashou Krolíkovou, kde se dozvíte i o tom co vlastně umění ve veřejném prostoru je.

Prahu čeká i několik netradičních akcí. Jednou z nich je běh za architekturou, v rámci něhož zavedou zkušené architektky a běžkyně účastníky do prvorepublikové funkcionalistické vilové kolonie Baba nebo do známých zahradních a vilových čtvrtí Hanspaulka a Ořechovka. Další z akcí je plavba parníkem po Vltavě, která v loňském roce sklidila velký úspěch a letos se zaměří na pražské veslaře.

STŘEDOČESKÝ KRAJ

V Berouně se vydáme po stavbách první republiky se spolkem Beroun Sobě. V Benešově budou také připomenuty prvorepublikové stavby, čeká nás například prohlídka Karlova a Klášterky. V rámci projektu Hurá dovnitř! se otevřou veřejnosti stavby s poutavým výkladem architektů a historiků. V Benešově to bude nově zrekonstruované secesní muzeum od Marcela Dusila. V Dolních Břežanech prozkoumáme sportovní halu a v Libčicích nad Vltavou zase Kotelnu a Uhelný mlýn přímo s autorem projektu. Ve Strančicích se podíváme do experimentální administrativně-provozní budovy postavené jako betonový odlitek.

JIŽNÍ MORAVA

V Brně se lidé mohou těšit například na prohlídku tří nej (nejstarší, nejmladší a největší) vil jednoho z nejvýznamnějších brněnských meziválečných architektů, Ernsta Wiesnera. V Hodoníně se bude putovat s historikem umění po prvorepublikové architektuře. Ve Znojmě se veřejnosti otevře nejstarší továrna ve střední Evropě, kde si budou moci návštěvníci prohlédnout unikátní interiéry a výrobní procesy továrny na keramiku z roku 1878. Muzeum Archeopark v Pavlově, které se skrývá čtyři metry pod povrchem na území archeologického naleziště z období mladého paleolitu, připravilo poutavou prohlídku s autory stavby.

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ

Může se zdát, že pro Porubu tak typická architektura socialistického realismu je jen jedinou historickou vrstvou, kterou tato část Ostravy obsahuje. Poutavá procházka s názvem Od vesnice k městu odkryje i vrstvy další. Prohlídka plynojemu, dnes již známého jako multifunkční aula Gong od architekta Josefa Pleskota, představí centrum vzdělávání a kultury netradičním způsobem. V Ostravě se vydají například i po stopách architektonických soutěží.

Jak se proměnila místní krajina vlivem těžby černého uhlí? To se dozvědí návštěvníci Dne Architektury v Karviné. Zajímavý audiovizuální program bude k vidění ve Frýdku-Místku, kde bývalá budova Moravia banky od architekta Bohumila Hübschmanna z roku 1928 ožije pod vedením městského architekta. Procházka s krajinářským architektem připomene jedinečné a rozsáhlé krajinářské dílo Šebelův park v Kunčicích pod Ondřejníkem. Nový Jičín nabídne unikátní příležitost prohlédnout si naráz všechny novorenesanční Hückelovy vily s průvodcem a před rekonstrukcí.

ZÁPADNÍ ČECHY

Procházka po nejvýznamnějších stavbách v širším centru Plzně, realizovaných během určujících období českých moderních dějin má název Architektura osmičkových roků. V Plané se představí v podání architektonické přednášky 3 architektonické soutěže - Kino, Smutečka a ulice Dukelských hrdinů. V Klatovech se návštěvníci vydají  za slavnými osobnostmi a architekturou místního hřbitova.

V Karlových Varech se vydáme od nejvýznamnější městské dopravní novostavby z roku 2017 až k vřídlu - srdci lázeňského města.

SEVERNÍ ČECHY

Přímo v Liberci se zaměříme na meziválečnou architekturu. Jak rozumět městu se dozvíme na moderované debatě s procházkou v České Lípě. Městský park oživí podzimní land artová dílna, která nabídne workshopy, procházky i doprovodný program. V rámci Dne Architektury se v Lomnici nad Popelkou otevřou i jinak nepřístupné památky jako spořitelna, Tylovo divadlo, Městské kino, zvonice, márnice a kaple na hřbitově.

Vydáme se po stopách meziválečné výstavby bytových domů v Ústí nad Labem. Stejné téma nese i připravovaná výstava fotografií. Konat se bude i přednáška o ústeckém architektovi Franzi Josefu Arnoldovi, tvůrci nejen meziválečných komunálních bytových domů. Přes 20 akcí chystá Děčín. Objevovat budeme historii a současnost Tyršova mostu - nejstaršího děčínského mostu přes Labe. Na proměny děčínské infrastruktury v průběhu historie a její srovnání s příklady ze zahraničí se podíváme se studenty architektury.

V Mostě se bude konat netradiční prohlídka Městského divadla s historikem umění a diskuze s architekty na téma Znovuzrozené město. Jak dokázala architektura reflektovat ducha doby před 100 lety a nyní? To se dozvíte na procházce 100 let do minulosti s architekty v Lounech. Pěškobusem napříč minulým stoletím se vydají s architekty po významných stavbách v Žatci.

JIŽNÍ ČECHY

České Budějovice plánují procházku po uměleckých dílech ve veřejném prostoru se šéfredaktorem časopisu ERA21. Za současnou architekturou na okraji města Český Krumlov se zájemci vydají se studentem architektury, který připomene, že architektura města není tvořena jen jeho centrem. V době první republiky se v Táboře postavilo několik zajímavých staveb, po kterých vás architekti provedou. Město nabídne i besedu s historiky na téma Výkladní skříň úspěchů mladé republiky. Zámeckým areálem Vimperk provede kastelán, který se zaměří na úpravy a přestavby objektu během 20. století.  Ve Volyni a okolí se vydají po stopách architekta Josefa Zítka, tvůrce Národního divadla. Ve Veselí nad Lužnicí v rámci Dne Architektury znovu ožije renesanční radnice hudebním festivalem a otevřením galerie moderní architektury.

VYSOČINA

V Jihlavě odhalíme příběh dvou citlivě zrekonstruovaných vil v podání ateliéru UNArchitekti. Stejný ateliér se zhostí i druhé prohlídky, která návštěvníky zavede do obytného rondokubistického komplexu z roku 1924 od architekta J. Dufka, který vznikl pro čsl. legionáře po návratu z I. světové války, do tzv. Legiodomu.

V Třebíči budou moci zájemci obdivovat interiéry a historii neobarokního Borovinského zámečku, který byl postaven podle plánů pražského architekta židovského původu Maxe Spielmanna. Procházka po čtvrti Horka - Domky s architektem nabídne neobyčejný pohled na krásné vily i nerealizované plány. Třebíč nabídne i besedu s městským architektem o proměně měst a roli městského architekta. 8mička – zóna pro umění - se vydá po stopách velkých architektů v Humpolci od začátku 20. století až do současnosti, nabídne i cestu vlakem do Reynkova Petrkova, kde bude prohlídka zámečku.

KRÁLOVÉHRADECKÝ A PARDUBICKÝ KRAJ

V Hradci Králové se vydáme po stopách tradiční i avantgardní tvorby Oldřicha Lisky, který je autorem například unikátních funkcionalistických lázní. Název procházky Struktura města v zeleni poodhalí nejvýznamnější hradecké moderní stavby postavené po roce 1918. Broumov se s architekty vydá po nezdařilých rekonstrukcích významných budov posledního století, Jaroměř v exkurzi představí své čtyři důležité stavby - Polikliniku, Husův sbor, gymnázium a sokolovnu. Díky své poloze hrál Náchod vždy významnou roli coby hraniční město, vstup do země a důležitý bod na obchodní stezce mezi státy. To připomene architekt na procházce městem. Se spolkem Kampelička se vydáme po architektuře posledních sta let po Vrchlabí.

Cestou necestou Pardubicemi se zájemci vydají s Eposem 257, jednou z nejvýraznějších osobností české street artové scény. Litomyšl nabídne autobusový výlet za meziválečnými architektonickými a uměleckými realizacemi v okolí Litomyšle s poutavým výkladem. Ve Vysokém Mýtě proběhne neformální setkání s přednáškou na téma Městská akupunktura aneb za málo peněz hodně muziky, na kterou naváže procházka se spolkem proMejto po místech, kde stačí málo a děly by se velké věci. V Žamberku se procházka s odborným výkladem zaměří na architektonické zajímavosti města.

Kompletní program všech krajů a měst naleznete na www.denarchitektury.cz.