TZ: Tereza Koníčková

Tereza Koníčková / V Pásmu čas letí jako zběsilý / Galerie Polagraph / Brno / 3. 10. - 7. 12. 2018

Kurátor galerie Polagraph Tomáš Hliva připravil pro nový prostor v Brně na ulici Pekařská v pořadí již čtvrtou fotografickou výstavu. Aktuální počin představí fragment tvorby mladé české fotografky Terezy Koníčkové, která ve svých dílech často využívá rozšířených možností práce s instantní fotografií. Podobu obrazových výstupů-artefaktů z fotoaparátů Instax a Polaroid ovliňuje již při samotném“vyvolávání”, výsledné fotografie dále kombinuje formou koláží s nejrůznějšími výstřižky a texty. Inspirací pro vystavený soubor se stal vědeckofantastický román Piknik u cesty ruských spisovatelů bratrů Strugackých, jenž se stal předlohou pro kultovní film Andreje Tarkovského Stalker.

___

Ocitla jsem se tam jen tak náhodou, bylo to rychlé, pohltilo mě to. Čím víc jsem se vzdalovala realitě, tím víc jsem tomu byla blíž. Začala jsem si opět lítat v oblacích. Přestávala jsem být vedena chorobným rozumem. Mírně jsem se lekla, ale vzápětí zajásala. Objevila jsem totiž neuvěřitelně velký prostor pro zhmotňování své fantazie.

Stála jsem na kolečku polomrtvé udusané trávy a koukala kolem sebe. Jiným by se zdálo, že je to prachobyčejný kousek světa, ale kolem mě lítaly malé částečky vzduchu. Smutné osamocené i radostné shlukující se atomy. Některé duhové. Obyčejný člověk neměl šanci je spatřit. Stát! Byla potřeba pozastavit se. Jedině tak se dalo poznávat, že tam všechny jsou. Tak živé, kmitající, nekontrolovatelně pohybující se. Zjistila jsem, že jich je mnohem víc, než jsem doufala.

…v ten moment jsem na tom místě zamrzla, na pár sekund, minut nebo hodin? Nevím přesně. A pak už jen myslela na to, jak se rozplynout v tom čarokrásném časoprostoru dřív, než pro mě přijdou ti druzí.

 

Tereza Koníčková (1994)

Tereza Koníčková pochází z Olomouce a studuje v Ateliéru reklamní fotografie na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. V rámci výměnného pobytu momentálně studuje magisterský program v Bratislavě na Vysoké škole výtvarných umení v ateliérech Fotografie, Realita, Konštrukcia a Art dizajn.

Kromě množství skupinových studentských přehlídek má za sebou několik samostatných výstav, například v prostějovské kavárně Prostor nebo v prostorách zlínského zámku. Autentický zájem o zhmotňování vlastních myšlenkových experimentů se u ní projevuje kombinováním nejrůznějších technik od digitální fotografie až po fotografické koláže.

Vystavené práce vznikly během fotografického workshopu ve slovenské Kremnici, který společně pořádali Ateliér reklamní fotografie na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně a Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave (Ateliér Fotografia, Realita, Konštrukcia).