Jiřičná převzala na londýnském festivalu cenu za celoživotní dílo

17. 9. 2018ČTK Infoservis

Česká architektka Eva Jiřičná dnes obdržela na Londýnském festivalu designu medaili za celoživotní dílo. Cenu porota uděluje osobnostem, které během své kariéry "významně a zásadně" obohatily obor designu. Jiřičná, která žije v Londýně od roku 1968, byla mezi čtveřicí tvůrců oceněných za design jedinou architektkou a navázala mimo jiné na svou kolegyni Zahu Haddidovou, která cenu festivalu získala před jedenácti lety.

"Není jedno dílo, na které bych byla nějak specificky hrdá," řekla česká architekta v rozhovoru s organizátory festivalu. "Jsem prostě nesmírně vděčná všem, kteří se mnou pracovali, kteří mi svěřili práci. Všechno v architektuře zahrnuje týmovou práci, a já jsem pracovala s tolika ohromnými lidmi," dodala.

Vedle Jiřičné ocenění získala designérka Neri Oxmanová za inovativní přístup, cenu pro mladé designéry dostala Grace Wales Bonnerová. Hlavní cenu obdržel módní návrhář kyperského původu Hussein Chalayan známý avantgardními modely.

Jiřičná zdůraznila tvůrčí přínos Londýna pro její práci. "Všechno je zde možné, nejsou tu hranice, které by omezovaly váš tvůrčí rozlet, můžete jednoduše objevovat a pohybovat se mezi různými odvětvími tvorby a kulturami," řekla organizátorům.

Mezi nejznámější projekty české architektky, která v březnu oslavila 79. narozeniny, patří interiér londýnské budovy pojišťovny Lloyds nebo vlajková prodejna módní značky Joseph, kterou navrhla v roce 1988. Letos v květnu se Vzdělávací komplex zlínské Univerzity Tomáše Bati, který navrhla společně se svým pražským kolektivem, stal stavbou roku 2017 Zlínského kraje. V roce 2013 obdržela Jiřičná v Británii cenu za mimořádný přínos postavení žen v architektuře nesoucí jméno britské architektky Jane Drewové.

Práce Jiřičné a dalších oceněných tvůrců jsou v průběhu konání festivalu do konce tohoto týdne vystavovány v muzeu V&A.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK