V Benešově se otevře zrekonstruované Muzeum umění a designu

14. 9. 2018ČTK Infoservis

V Benešově se v úterý otevře zrekonstruované Muzeum umění a designu. Novou výstavní sezonu zahájí pěti expozicemi. Návštěvníci si prohlédnou práce Stanislava Kolíbala, Zdeňka Kirchnera, Jana Dvořáka a Sandry Majerové a ojedinělou sbírku historika umění Jiřího Šetlíka, uvedla dnes Klára Vetterová z muzea.

Nejcennější kolekcí je podle ní Šetlíkova sbírka darovaná muzeu před osmi lety. Najdou se v ní ojedinělá díla Jiřího Koláře, Adrieny Šimotové, Františka Tichého či manželů Věry a Vladimíra Janouškových. K výstavě vychází katalog, který graficky zpracoval Jakub Gruber.

Návštěvníci se seznámí i s tvorbou uznávaného benešovského výtvarníka Dvořáka nebo výběrem z pozůstalosti malíře Kirchnera. Muzeum chce podle ředitelky Lenky Škvorové zároveň reflektovat současné dění ve výtvarném umění. "Stanislav Kolíbal patří již několik desítek let mezi nejuznávanější umělce u nás i ve světě. Máme radost, že v prvním sále bude jeho autorská instalace nejnovějších reliéfů. Oproti tomu v suterénu představíme současnou tvorbu mladé výtvarnice Sandry Majerové," dodala Škvorová.

Novou podobu prostor v přízemí budovy navrhl architektonický ateliér Marcely Steinbachové. Výsledkem jsou nová výstavní místa propojená dosavadními průchody. "Díky vizi a profesionální studii Marcely Steinbachové a jejímu ateliéru Skupina vznikl v přízemí muzea jednotný výstavní prostor tvořený několika sály. Tato část budovy poskytuje i zázemí pro činnost muzea. Zajímavým a novým prvkem je čítárna otevřená do dvorku muzea se stálou expozicí soch 20. století," shrnul starosta Benešova Petr Hostek (ČSSD). Práce vyšly podle dřívějších informací na pět milionů korun.

Muzeum, které bylo od loňského roku uzavřené, nedávno získalo také novou střechu. Město v minulosti řešilo v této příspěvkové organizaci problémy, které odhalil audit. Nepořádek byl podle radnice hlavně v uložení sbírkových předmětů a nabývacích dokladech. Tehdejší ředitel Tomáš Fassati poukazoval na dlouhodobé personální problémy a rezignoval na funkci. Muzeum od té doby vede Škvorová.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK