Výstava představuje neotřelý bytový design Krásné jizby

12. 9. 2018ČTK Infoservis

Fenomén bytového designu z produkce sdružení Družstevní práce a jeho pobočky Krásná jizba z let 1927 až 1948 představuje výstava, která bude od čtvrtka otevřena v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze. Představí nábytek, oděvy a doplňky domácností, které musely splňovat náročné požadavky na funkčnost a design.

Za mimořádným úspěchem Krásné jizby, která ovlivnila životní styl jedné generace, stál nepřehlédnutelný vizuální styl a cílená propagace zaměřená na dvacetitisícovou členskou základnu Družstevní práce. Na zaměření instituce a jejím rozmachu se podílely přední osobnosti tehdejší kulturní scény. Cílem bylo zpřístupnit kvalitní a přitom funkční bydlení co nejširším vrstvám. "Krásná jizba skončila rokem 1948, kdy se autorská avantgarda stala nežádoucí. Převládl tuctový folklor," poznamenali organizátoři výstavy.

Uměleckoprůmyslové muzeum ukáže například jídelní sadu Ladislava Sutnara, užitkové sklo Adolfa Loose, keramiku Aloise Vondráčka, kovové stolní předměty Bohumila Južniče, svítidla firem Prokop a Anýž, bytový textil či nábytek, instalovaný do tří ukázek interiéru ze 30. a 40. let.

Vizuální styl a propagační strategii Krásné jizby přiblíží dokumentační materiály, propagační tiskoviny a periodika vydávaná Družstevní prací, chybět nebudou ani působivé původní reklamní fotografie Josefa Sudka.

Součástí výstavy je aktivní zóna zaměřená na téma stolování, kde mohou návštěvníci vytvořit prostřený stůl po vzoru Krásné jizby nebo si vyzkoušet práci reklamního fotografa. Připraveny jsou i komentované prohlídky nebo přednášky.

Meziválečná doba patřila v tehdejším Československu k umělecky nejsilnějším obdobím 20. století. S požadavkem uplatnit umění v každodenním životě stoupal význam masové kultury, která měla spojovat estetické a etické kritérium a působit na co nejširší vrstvy. Družstevní práce byla nejúspěšnějším zastáncem těchto snah a nejvýznamnější kulturní institucí první republiky. Družstevní práce podporovala prorůstání funkcionalistického designu do moderního bytu.

Nakladatelství a knižní klub Družstevní práce vzniklo v roce 1922. Jeho tvůrci kladli důraz na kvalitu publikací a na vysokou úroveň moderní typografické úpravy. Družstevní práce postupně začala vyrábět a prodávat předměty bytového zařízení. Pro tento účel založila v roce 1927 síť prodejen Krásná jizba. Výrobky zadávala zavedeným firmám, které naplňovaly estetickou strategii moderního užitého a bytového umění.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK