TZ: Fotograf Festival letos nabourá zažité stereotypy o práci a volném čase

Fotograf Festival letos nabourá zažité stereotypy o práci a volném čase / Praha / 1. 10. – 1. 11. 2018

Osmý ročník Fotograf Festivalu s názvem Ne-práce: Zaměstnání volnem bude zkoumat mezní polohy mezi tím, co běžně označujeme jako práci a co již jako práci nevnímáme. Pomlčka mezi „ne“ a „práce“ je stěžejním znaménkem, které vede k zamyšlení nad sílícím trendem, kdy práci skrze digitální technologie plíživě prostupuje prokrastinace, a naopak volný čas bývá čím dál více zatížen pracovními povinnostmi. Fotograf Festival se zabývá médiem fotografie a již osmým rokem propojuje české i zahraniční autory. Výstavy, performance, komentované prohlídky a další akce budou probíhat od 1. října do 1. listopadu 2018 na různých místech v Praze, vstupné je zdarma.

Fotograf Festival každoročně propojuje výstavy umělců v etablovaných galeriích s instalacemi v neotřelých lokacích – letos například ve výloze kadeřnictví, v prostoru designového showroomu Vitra či sálu sdíleného prostoru Opero. Místa jsou vybrána tak, aby reflektovala letošní téma ne-práce. „Pomlka ve slově ne-práce označuje současně společensky stále nedostatečně reflektovaný prostor mezi volným časem a placeným zaměstnáním, v němž se skrývají problémy jako podhodnocená práce žen a menšin, nahrazování pracovní síly umělou inteligencí nebo zaměstnání na volné noze a otázky spojené se světem umění jako apropriace či strojově vytvořený obraz,“ vysvětluje koncepci kurátorka letošního ročníku Tereza Rudolf.

Festival se v prvním říjnovém týdnu otevře výstavou americké umělkyně Jenniffer Lyn Morone, které se podařilo vytvořit ze sebe samé fungující korporaci. Jako součást projektu ve veřejném prostoru představí festival v designové prodejně společnosti Vitra video tvorbu Céline Berger a Lucie Rosenfeldové. Obě umělkyně se věnují fenoménům sebezlepšování a couchingu, Berger s důrazem na vnitřní svět nadnárodních firem, kterých byla sama dlouhou dobu součástí. Přístupy obou umělkyň balancující na hranici vážného výzkumu i ironie a zasazují festival do prostředí divoce rostoucí korporátní výstavby pražského Karlína.

Návštěvníci se dále mohou těšit na komentované prohlídky výstav s umělcem Jirkou Skálou a fotografkou Libuší Jarcovjákovou, stejně jako na nové, již třicáté druhé číslo časopisu Fotograf, věnované rovněž tématu „ne-práce“. V dalších týdnech proběhne diskuse o nepodmíněném příjmu na základě promítání filmu Oběd zdarma pro všechny od režiséra Christiana Toda. Dále se uskuteční i workshop s diskusí na téma sebevědomí a genderu s Mothers Artlovers.

Festival opět přivítá mezinárodní hosty, letos italského sociologa a filozofa Maurizia Lazzarata či britskou kulturní kritičku Ninu Power. Jejich způsoby přemýšlení společně s tvorbou českých umělkyň a umělců představí v rámci výstav, performancí, přednášek a dalšího doprovodného programu, spojeného pod hlavičkou aktuálního tématu Ne-práce: Zaměstnání volnem.