TZ: UMPRUM - Ateliér módní tvorby jako jeden z hlavních hostů Ars Electronica Linz

UMPRUM - Ateliér módní tvorby jako jeden z hlavních hostů Ars Electronica Linz / UMPRUM / Praha / 6. - 10. 9. 2018

Multimediální projekt studentů Ateliéru módní tvorby Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze Artificial Intelligence zaujal organizátory festivalu ARS ELECTRONICA v rakouském Linci natolik, že je pozvali jako jednoho z hlavních hostů festivalu v sekci Campus. Představí se zde výstavou We want machines to become more human while we are becoming machines.

Studenti pod vedením Pavla Ivančice pojali módu jako interdisciplinární platformu a po dobu dvou semestrů zkoumali fenomén umělé inteligence z pohledu generace Mileniálů. Propojovali zde nové technologie a postoje společenské odpovědnosti a udržitelného přístupu k produkci a spotřebě.

„Projekt čerpá z rozpoznání umělé inteligence jako nástroje, který nám může pomoct, jak být více lidskými. Uvědomujeme si, že pozice člověka je nejistá a že jako lidé jsme nedokonalí. Chybování a nedostatky však lidi vedou ke kreativitě a improvizaci, a díky tomu máme za pomoci nových technologií možnost měnit situaci k lepšímu“, říká vedoucí ateliéru Pavel Ivančic.

Modelům, které bude možné na Ars Electronica s tématem Error – the Art of Imperfection vidět, předcházel intenzivní výzkum, experimentování a konzultace s řadou odborníků z oblasti inovací a nových technologií. Studenti do nich vnášejí vlastní kreativní vizi, originální metody a jedinečné nápady. Přináší tak řadu různých přístupů, jejichž cílem je pozitivní změna ve společnosti.

Uvést bychom mohli například projekt Hey Siri, what should I wear? Nataliye Grimberg, která navrhla kolekci, vytvořenou na základě dialogu s umělou inteligencí – virtuálními asistenty jako Siri, Alexa nebo Alisa. Potřebami globální komunitydigitálních nomádů se zabývala Vendula Niklová. Její EZY7907 přináší oděvy přesahující funkce klasického oblečení, které  mohou být nejen kabátem, ale i polštářem, přikrývkou nebo spacím pytlem. Anna Tran v kolekci s názvem Identity camouflage/Look who’s watching hravým způsobem reaguje na rozpoznávací systémy zaměřené na identifikaci tváře a dalších fyziognomických rysů člověka.

„Představujeme svět, kde se mohou propojit různé myšlenky a různé kultury a vytvořit něco nového, něco co sjednocuje umění, design, vědu, technologie a duchovno – kde se móda stává médiem k pozměnění reality směrem k uspokojení lidských potřeb“, dodává k významu projektu Pavel Ivančic.