TZ: Sleeping with a Vengeance, Dreaming of a Life

Sleeping with a Vengeance, Dreaming of a Life / kurátorka: Ruth Noack / lítost / Praha / 31. 8. - 28. 9. 2018

“každý spánek je jako opravdové zažívání naděje, jako dlouhá příprava na zrovnoprávnění a svobodu.El Wardany, H. (2017) Book of Sleep. Cairo. Egypt: Al-Karma Books.

 

Série výstav Sleeping with a Vengeance, Dreaming of a Life kurátorky Ruth Noack, která bude uvedena ve svém druhém vydání v galerii lítost mezi 31. srpnem a 28. zářím tohoto roku, se blíže zabývá současnou politikou spánku a řeší otázku, zdali jsme schopni si uhájit vlastní spánek a snění před nástrahy současného kapitalismu. Ve světě, který nikdy nespí, jak píše John Carry ve své knize „24/7: Terminal Capitalism and the Ends of Sleep”, se spánek mění ve zdroj spjatý s výrobou, spotřebou, konfliktem a biopolitikou. Jsme sváděni spát méně a produktivněji. Tento trend můžeme najít i v současné kulturní tvorbě v podobě performance při nichž se spí, spacích hotelů nebo hudby na usínání.

 

Může být spánek vnímán jako radikální a pobuřující činnost? Umíme si představit samotné snění a spánek jako politický akt? Pakliže by spánek zabraňoval kapitalistické výrobě a společenské reprodukci, byl by si spící schopen vysnít lepší život či lepší budoucnost?

 

Sleeping with a Vengeance, Dreaming of a Life představuje skupinu umělců, kteří se nacházejí v různém stádiu kariéry a jejichž práce se odvíjí z různorodých kulturních kořenů za účelem zkoumání způsobů, jež by nám v budoucnosti umožnili porozumět politice spánku. Samotný kurátorský model této výstavní série je založen na tolik potřebné ekologii velikosti (stupnicové ekologie). Projekt vznikl s ideou malého rozpočtu a pracuje s těmi nejmenšími institucemi. První výstavy jsou pojaty jako náčrty, které se časem rozrostou.

 

Série byla otevřena v červenci 2018 s 21 umělci v galerii Yellow Brick v Aténách. Výstava v lítosti představí 29 pozic, předtím, než bude v říjnu 2018 pokračovat na Institute for Provocation v Pekingu.

 

Součástí výstavy bude performace Anny Daučíkové, která se bude konat před Švýcarským velvyslanectvím v Pevnostní 7, Praha 6 v noci před otevřením 30. srpna 2018 od 22:00 hodin a vystoupení Gangart v galerii během vernisáže.

 

Tato výstava vznikla s laskavou podporou Centra pro současné umění Praha, GESTOR ochranný svaz autorský a Institut für Auslandsbeziehungen – IFA.

 

Sleeping with a Vengeance, Dreaming of a Life

Umělci: Florencia Almirón, Clara Amaral, Ibon Aranberri, Alaa Abu Asad, Zbyněk Baladrán, Matthijs de Bruijne, Livio Casanova, Ulufer Çelik, Agata Cieślak, Chris Curreri, Danica Dakić, Anna Daučíková, Teresa Distelberger, Ines Doujak, Nikos Doulos, Gangart, Tina Gverović, Dominique Hurth, Luis   Jacob, Sanne Kabalt, Gülsün, Karamustafa, Alejandra Riera, Annette Ruenzler, Jürgen Stollhans, Isabelle Sully, Leeron Tur-Kaspa, Simon Wachsmuth, Baha Görkem Yalım and Zheng Mahler

Kurátor: Ruth Noack

Místo konání: lítost, Přívozní 1054/2, Holešovice, 170 00, Prague

Termín: od 31.8.2018 do 28.9.2018, otevřeno od středy do neděle mezi 12:00 a 18:00

Vernisáž: pátek 31.8. 2018 od 18:00

Dernisáž: pátek 28.9. 2018 od 18:00

Vstup: Volný

Webové stránky: https://litost.gallery

Facebook: @litost.gallery

Instagram: @litost.gallery