TZ: Future Ready

Future Ready ​/ Kampus AVU Hybernská / Praha / 5. 9. – 27. 9. 2018

Future Ready?

Dvacet letošních diplomantů Akademie výtvarných umění v Praze společně s dvaceti hosty zabydlí během září prostory Kampusu Hybernská. Diplomanty představující svou tvorbu na výstavě nespojuje žádné společné téma, médium ani jednotný přístup k umělecké tvorbě​. Přesto je jedna věc spojuje: a totiž životní pozice, ve které se právě nyní nachází. Diplomanti ukončují své studium a čelí otevřené nejasné budoucnosti. Přes mnoho vzorů a doporučení není nikomu z nich zatím příliš jasné, jak se na následující období připravit.

„Zdá se, že jednou z důležitých kompetencí umělce je komunikace, schopnost navazování a budování vztahů a spolupráce. Proto byli vybraní absolventi vyzváni k spolukurátorství – volbě spoluautora výstavního prostoru.“ ​uvádí Daniela Kramerová, kurátorka výstavy.

Absolventi dostali možnost k sobě přizvat kohokoliv. Možnost volby nebyla limitována okruhem spolužáků, ale rozšířena i do neumělecké sféry napříč generacemi i profesemi. Výstava nejen odkryje, koho a proč si k sobě umělci do náhodně vylosované místnosti ve výstavním prostoru pozvali, ale také jakým způsobem byla následně dvojice spolu schopna pracovat s prostorem. Vernisáž výstavy se uskuteční v úterý 4. 9. 2018 na adrese Hybernská 4 od 18 hodin.

Kromě českých umělců bude na výstavě možnost vidět i umělce ze zahraniční, například z Jižní Korei či Japonska. Mezi hosty jsou pak významná jména jako Mark Ther, laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého či malíř Jan Gemrot.

Kurátorkou výstavy je Daniela Kramerová, historička umění, která se dlouhodobě zabývá českým uměním druhé poloviny 20. století po současnost. V minulosti připravila mimo jiné výstavu o Expu 58 v Bruselu.