TZ: Aš po Už/horod

Studenti Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze: Ateliér textilní tvorby pod vedením Jitky Škopové / Aš po Už/horod / Libčice nad Vltavou, Luhačovice, Dvůr Králové n. L., Krucemburk, Liberec, Velké Meziříčí, Plzeň, Žilina, Bratislava / září - listopad 2018

Roadshow po vybraných českých městech prezentuje roční práci Atelieru textilního designu UMPRUM. Studenti v projektu zmapovali osudy významných podnikatelských rodin, které stály u zrodu založení první republiky a následně je propojili se současnou uměleckou tvorbou v oblasti textilního designu. Na základě jejich výzkumu budou připravena pásma přednášek a diskusí, které veřejnosti přiblíží poutavé příběhy dobových podnikatelů. K jednotlivým debatám budou přizváni současníci, kteří jsou s danými rodinami provázáni. Například potomci rodin, významní zaměstnanci podniku, generální ředitel již zestátněného podniku, historik textilu atd.

Součástí je putující výstava, která představí práce studentů inspirované konkrétními firmami. Jako doprovodná publikace bude vydán Almanach, který bude v jednotlivých městech představen.

Hlavní část Projektu se uskuteční v Libčicích nad Vltavou dne 28. 10. 2018. Pro tento den je připraven bohatý program k 100 letému výročí od založení ČSR, obsahující přednášky a diskuse, výstavu a křest Almanachu.

Podrobné informace na webové stránce: https://www.umprum.cz/web/cs/as-po-uz-horod

Program prezentace projektu:

5.– 21. 9.

Dvůr Králové n.L.

- výstava, besedy, procházka městem

7. 9.

Luhačovice

- beseda v rámci Týdne slovenské kultury

30. 9.

Krucenburk

- diskuze v rámci Dne Architektury, návštěva Gočárovy Červené vily

4. 10.

Liberec

- výstava a diskuze, 1. akce nového textilního muzea

18. 10.

Velké Meziříčí

- beseda a procházka městem

28. 10. – 28. 11.

Libčice - Uhelný mlýn

- výstava a diskuze, doprovodný program Designbloku

28. 10.

Bratislava

- diskuze

10. 11.

Žilina

- diskuze