Brno za dva miliony postaví sochu připomínající architekta Loose

28. 8. 2018ČTK Infoservis

Brno za dva miliony korun postaví sochu, která bude připomínat brněnského rodáka a architekta Adolfa Loose. V podobě několika kvádrů a těles bude připomínat formu na Loosův náhrobek, který je na Ústředním hřbitově ve Vídni. Novinářům to dnes řekli autoři návrhu Oldřich Morys a Jaroslav Sedlák, kteří vyhráli soutěž města na vzhled sochy. Dílo na Janáčkově náměstí nedaleko Loosova bydliště má být hotové koncem roku 2019.

Porota složená z odborníků a politiků vybírala ze 63 návrhů. Uspěli Morys a Sedlák. "Porota se shodla, že jde o velmi silný návrh myšlenkově propojující Brno a Vídeň jako místo architektova narození a úmrtí. Jde o tvarově charakteristické dílo, které zároveň rafinovaně připomíná Loosovo řešení prostoru, takzvaný Raumplan," uvedl primátorův náměstek Matěj Hollan (Žít Brno), který je zodpovědný za kulturu a byl i členem poroty.

Pomník bude na Janáčkově náměstí. V přilehlé Kounicově ulici v místech dnešního hotelu Continental stával Loosův rodný dům. "Navrhovaný pomník je pojatý jako betonová sochařská forma náhrobku Adolfa Loose situovaného na vídeňském hřbitově. Hlavní ideou návrhu je vytvoření otisku místa Loosova posledního odpočinku pro lokalitu, kde se narodil a vyrůstal," uvedli autoři Morys a Sedlák. Loos si náhrobek na vídeňském hřbitově v podobě žulové kostky vytvořil sám.

Podle autorů by forma spolu s náhrobkem vytvořila kompaktní monolit v podobě kvádru. "K této konstelaci však nikdy nedojde, neboť náhrobek je ve Vídni a forma v Brně. Ovšem dochází tak k pomyslnému propojení mezi oběma místy," uvedli autoři. Tělesa mohou fungovat i jako městský mobiliář, doplnil Sedlák.

Dílo je součástí dlouhodobého projektu Sochy pro Brno. V rámci něj vznikne například i socha kněze Martina Středy, v plánu jsou i sochy odkazující na královnu Elišku Rejčku nebo architekta Bohuslava Fuchse. Už dříve vznikla díla odkazující na Wolfganga Amadea Mozarta, Thomase Alvu Edisona nebo básníka a spisovatele Jana Skácela.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK